Menu Zavřít

Evropským populistům se z Trumpových tomahawků zatočila hlava

13. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Evropští politici označovaní za populisty Trumpovi až do konce minulého týdne fandili. Představoval pro ně spolu s brexitem vzor antisystémové politické síly, kterou je vhodné následovat. Nečekaný úder proti syrské letecké základně však představuje zvrat.

Ostře reagoval na Twitteru například jeden ze strůjců brexitu a bývalý lídr euroskeptici britské strany UKIP Nigel Farage. „Mnoho Trumpových voličů bude údery v Sýrii znepokojeno. Kde to skončí?,“ tweetoval kontroverzní politik. Jeho nástupce v čele UKIP Paul Nuttal byl ostřejší. „Bylo to hrubé, brutální a beze smyslu,“ nechal se slyšet ráno po útoku na Twitteru. Podle Nuttala, jak sdělil pro list Express, může Trumpův úder násilí v Sýrii dále eskalovat a ve svém důsledku vést k dalším obětem na životech.

Představitelé UKIP kritizovali Trumpa:

Rozhořčení zaznělo i z Itálie od vůdce Ligy severu Matta Salviniho. „Hrozný nápad, strašlivá chyba a dárek pro ISIS,“ zatweetoval. Komentáře se nezdržela ani pravděpodobně nejznámější evropská populistka Marine Le Penová. „Trochu mne to překvapilo, protože naznačoval (Trump), že USA již nebudou hrát roli „světového četníka“ a právě to zrovna udělal,“ sdělila televiznímu kanálu France 2 vůdkyně francouzské Národní fronty a adeptka na prezidentku země Galského kohouta.

Kritika i v domácích řadách
Nepříjemně překvapeni Trumpovým syrským úderem nezůstali jen evropští populisté, ale i někteří politici ve Spojených státech. Rozhořčení neskrýval například republikánský senátor za stát Kentucky Rand Paul, který je známý svou propagací amerického izolacionismu. „Ačkoliv hlasitě odsuzujeme zvěrstva, ke kterým v Sýrii dochází, Spojené státy nebyly napadeny,“ uvedl s tím, že podle americké ústavy potřebuje k jakémukoliv vojenskému zásahu tohoto druhu prezident souhlas Kongresu. Podle Johna Glasera z liberálního institutu Cato zase Trumpovo rozhodnutí nemá žádnou oporu v mezinárodním právu a s vysokou pravděpodobností přinese jen pramalý efekt v tom, jak ulevit občanskou válkou zasaženým Syřanům.

Trumpův syrský úder představuje pro „populistické“ evropské strany podle agentury Bloomberg vážné dilema. Na jedné straně dostávají tzv. populisté možnost být ve svých postojích konzistentní a od Trumpova zbrklého úderu se distancovat. Na straně druhé však riskují ztrátu podpory veřejnosti a to vzhledem k tomu, že došlo k použití zakázaných a nehumánních chemických zbraní, přičemž bylo vše zdokumentováno a odvysíláno prostřednictvím televizních záběrů. Lídři antiestablishmentových stran tak musí citlivě bilancovat.

Přečtěte si, kdo na Trumpově úderu na Sýrii vydělal:

Útok na Sýrii zvýšil hodnotu výrobce Tomahawků o miliardu dolarů

 Raketa Tomahawk vypálená z USS Barry (ilustrační foto)

Hmatatelný důkaz, že by za chemický útok v syrském Idlíbu skutečně byla odpovědna Asadová Ruskem podporovaná vláda, zatím nikdo nepředložil. A právě na to kromě Le Penové poukazují i Rusové. Podle serveru Russia Insider dokonce existuje možnost, že útok zinscenovali sami rebelové, jež v dané oblasti reprezentuje místní odnož teroristické skupiny Al Kaida.

Jak navíc poznamenává komentátorka serveru Literarky.cz Tereza Spencerová, k chemickému útoku došlo v místech, která jsou plně pod kontrolou rebelů (tedy místní odnože organizace Al Kaida). V oblasti se podle ní údajně nevyskytují ani žádní nezávislí novináři. Získat nezaujaté svědectví či provést vyšetřování přímo na místě činu je tak téměř nemožné.

CIF24


O Trumpově obratu v zahraniční politice USA čtěte více:

Americké lodě se blíží ke Koreji, Pchjongjang vyhrožuje jadernou odpovědí

Trump: Za chemickým útokem v Sýrii je Asad, měla by přijít reakce

Trump a Si Ťin-pching navázali přátelství. USA mezitím zaútočily na Sýrii

 Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho americký protějšek Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).