Menu Zavřít

Evropští pacienti využívají české zdravotnictví desetkrát více než Češi zahraniční

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Do České republiky se z našeho kontinentu plánovaně každý rok přijede léčit zhruba tisícovka cizinců. Zájem evropských pojištěnců o využití služeb českého systému je tak desetinásobně četnější než zájem českých pacientů o cílené léčení v jiné evropské zemi. Fakta vyplývají ze statistiky Kanceláře zdravotního pojištění (KZP).

„V roce 2016 vyhledalo plánovaně léčení v České republice 1111 pojištěnců jiných evropských států. Celková hodnota těchto plánovaných zákroků a léčby přesáhla 140 milionů korun,“ říká ředitel KZP Ladislav Švec.

„Náklady českého systému jsou Kanceláří ZP vždy účtovány zahraničním institucím, a jsou tak v konečném důsledku příjmem českého zdravotnického systému,“ dodává Švec.

Kategorie plánovaná péče zahrnuje osoby, které vycestovaly se souhlasem své zdravotní pojišťovny do jiného státu za účelem konkrétní zdravotní léčby.

Počet cizích pojištěnců z Evropy ošetřených v Česku v roce 2016

 Počet evrpoských pojištěnců ošetřených v roce 2016 v Čeku Pramen: KZP Poznámka: Přechodný pobyt = skupina zahrnuje všechny pojištěnce ošetřené ve státě, v němž pobývali přechodně. Může jít typicky o turisty, vyslané pracovníky nebo studenty.
Pojištění mimo stát bydliště = skupinu tvoří pracovníci (zaměstnanci nebo OSVČ) a jejich nezaopatření rodinní příslušníci, kteří jsou povinně pojištění ve státě výkonu výdělečné činnosti.

Češi naopak možnost léčení v zahraničí příliš nevyužívají. Podle KZP se do zahraničí loni vyjelo cíleně léčit 111 Čechů, kteří tam dohromady zaplatili přes 10 milionů korun, tedy 14krát méně než cizinci u nás.

„Zájem zahraničních pojištěnců o cílené využití systému veřejného zdravotního pojištění v Česku objektivně potvrzuje relativně vysokou kvalitu a dobrou dostupnost zdravotních služeb v ČR,“ konstatuje komentář Kanceláře zdravotního pojištění.

ebf - tip - debata

Počet českých pojištěnců ošetřených v roce 2016 v Evropě  Počet cizích pojištěnců z Evropy ošetřených v roce 2016 v České republice Pramen: KZP Poznámka: Jedná se o smluvní státy z EU, EHP a Švýcarska

Čtěte také:

Protonové centrum bude léčit norské pacienty. Letos jím prošlo 900 pacientů, v plánu je 2200

Pacienti si na širší výběr kvalitních pomůcek ještě dlouho počkají

Česko dává na zdravotnictví méně než vyspělé země


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).