Menu Zavřít

EXEKUCE PRUŽNĚJI

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Soudnictví

Ke zrychlení exekučního řízení má přispět zákon o soudních exekutorech, jehož věcný záměr vláda schválila minulý týden. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl, který ho předložil, navrhuje, aby se napříště mohlo řízení svěřit i osobám, které nejso u zaměstnanci soudu a vykonávaly by tuto činnost jako svobodné povolání. V současné praxi mohou výkon soudního rozhodnutí provádět pouze zaměstnanci okresních soudů.

MMF24

Úřad soudníhoora by fungoval na stejných principech jako notářské úřady. Byl by tak existenčně závislý na rychlém a efektivním průběhu exekuce. „Ve státech, kde má tento institut tradiční místo, je dosahováno vyšší efektivnosti vymáhání všech pohledávek a současně dochází ke snížení počtu případů, kdy jsou pohledávky vymáhány nezákonně, uvádí se ve věcném záměru zákona.

Exekutor by měl být podle představ ministra Motejla vybaven širokým okruhem pravomocí, které mu umožní získat potřebné informace o majetku člověka, na nějž se exekuce vztahuje. Ministerstvu financí se ale nelíbí, že by se povinnost poskytnout tyto informace měla vztahovat i na správce daní a poplatků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).