Menu Zavřít

Exekutor nechá vyklidit Kliniku. Aktivisté odmítají odejít, chystají happening

9. 1. 2019
Autor: čtk

Ve čtvrtek zahájí soudní exekutor Ivo Luhan vyklizení budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika. Jak exekutor uvedl, nejprve zkusí situaci vyřešit po dobrém a ohledně případné asistence policie se rozhodne až podle situace. Zástupci centra i nadále odmítají opustit budovu bývalé plicní kliniky, kterou vlastní Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Na den vyklizení naplánovali v objektu happening spojený s kulturním programem.

Happening aktivistů začne v 09:00, exekutor by měl dorazit v 10:00. Od 08:30 se bude v sídle SŽDC konat briefing ředitele organizace Jiřího Svobody.

Postup vyklizení bude záviset na rozhodnutí exekutora. Ten pro server Aktuálně.cz uvedl, že nemá v plánu přijet rovnou s policií, ale její asistenci nemůže vyloučit. Dodal, že pokud by při výkonu exekuce narazil na tvrdý odpor, může ji přerušit a vrátit se v jiný termín. Pokud aktivisté nebudou vyklizení bránit, nebude se snažit jejich jednání nijak korigovat.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Nejprve jej užívali načerno a později si vyjednali výpůjčku. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na SŽDC. Ta chce objekt zrekonstruovat a zřídit v něm kanceláře pro svoje zaměstnance. Organizace proto požádala soud o nařízení exekuce, aby mohla nechat budovu vyklidit.

Proti exekuci se zástupci Kliniky opakovaně bránili, soudy všech instancí jejích námitky zamítly. Aktivisté i přesto odmítají prostory opustit s tím, že rekonstruovat se nezačne dříve než za rok a minimálně do té doby by mohli v objektu zůstat. Mohlo by tam podle nich působit například centrum pro ženy bez domova. Připomněli také, že soud SŽDC nepřikázal nechat budovu vyklidit, pouze to umožnil.


Přečtěte si komentář: Trochu jiná klinika

 Páral


Vedení hlavního města koncem loňského roku začalo jednat se SŽDC o možnosti převzetí zchátralé budovy do své správy. Podle mluvčí správy Kateřiny Šubové to však není možné, protože podle smlouvy o převodu od ÚZSVM z roku 2016 nemohou objekt po dobu 20 let převést na jiného vlastníka. Kromě toho by pro převod na Prahu bylo nutné budovu nejprve nabídnout státním organizacím a poté získat souhlas vlády. Od plánu exekuce tak správa i přes výzvy zástupců Kliniky ustoupit nehodlá.

Přesný postup vyklizení bude záviset na rozhodnutí exekutora, který může požádat o asistenci policii. Aktivisté uvedli, že na čtvrtek plánují happening příznivců Kliniky, který začne v 9:00 a má být nenásilný. Zahájení exekuce je naplánováno na 10:00.

CIF24

Za Kliniku se postavili zástupci Zelených z Prahy 3, kteří fungování centra dlouhodobě podporují. Bývalý starosta a nyní opoziční zastupitel třetí městské části Alexander Bellu (ODS) je za podporu aktivistů kritizoval a uvedl, že zvažuje trestní oznámení na zástupce Kliniky kvůli tomu, že nerespektují rozhodnutí soudu. Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) na facebooku uvedl, že Klinika by měla respektovat rozhodnutí justice a objekt bezodkladně opustit. Dodal, že SŽDC bude muset zajistit ostrahu budovy do doby, než začne plánovaná rekonstrukce.

Čtěte také:

Třikrát a dost? ODS chce dát obcím možnost vyloučit „nepřizpůsobivé” občany

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

Adam Gebrian: Po Praze cestujeme zbytečně moc. Město není chytře rozvržené

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).