Menu Zavřít

Exekutory by měl přidělovat stát podle bydliště dlužníka, domnívá se většina Čechů

22. 5. 2019
Autor: čtk

Šest z deseti lidí se domnívá, že současný výběr exekutora je špatný, a podle 69 procent lidí by ho měl přidělovat stát podle trvalého bydliště dlužníka. Nyní exekutora vybírá věřitel. Vyplývá to z výsledku průzkumu veřejného mínění o exekucích.

V posledních deseti letech zaznamenalo podle průzkumu osobní zkušenost s exekucí 13 procent lidí. Týkaly se častěji lidí ve věku 35 až 44 let a také lidé nad 65 let. Muži a ženy jsou zastoupeni spíše rovnoměrně. „Z lidí, kteří bydlí v pronájmu, má čtvrtina exekuci,“ stojí v průzkumu, jehož výsledky ve spolupráci s Piráty představila Kateřina Merklová z agentury NMS Market Research.

Podle údajů Exekutorské komory se loni v exekuci nacházelo přes 821 tisíc lidí. Průměrný věk osoby s exekucí činil 45 let, jeden člověk měl v průměru 5,7 exekučního řízení. Průměrná vymáhaná částka na jistině činila 63 339 korun v jedné exekuci.

Měl by stát přidělovat exekutory podle bydliště dlužníka?

Z výsledků průzkumu vyplynulo, že s víc než polovinou lidí zatížených exekucí jednal exekutor korektně a byl vstřícný v podávání informací. Naproti tomu tři čtvrtiny lidí s exekucí se setkalo s výrazným nadhodnocením dluhu kvůli poplatkům za služby exekutora nebo právníka. Třetina lidí zažila nedůstojné jednání.

Vyšší zastoupení mezi dlužníky mají podle průzkumu lidé se základním vzděláním a středním vzděláním bez maturity. Vysokoškoláků je mezi nimi jen sedm procent. Exekuce byly větším rizikem pro osamělé lidi, samoživitele a lidi v nájmu, zatímco lidí s vlastním bydlením se týkaly méně.


Přečtěte si komentář: Práce jako existenční riziko


Exekuce se podle průzkumu NMS v 70 procentech dotkly i dětí dlužníků. Dlužníci museli omezit nebo zrušit dovolené, nákupy oblečení a nemohli zaplatit třeba ani školní zájezd. Čtrnáct procent dlužníků nemůže zaplatit školní obědy poté, co vstoupili do exekuce, uvedla Merklová.

Dvě třetiny lidí uvádějí, že spolu s exekucí upadl jejich zájem o politiku. Naproti tomu v 58 procentech se zlepšil jejich vztah s rodinou. Devět z deseti lidí podle výsledků průzkumu také zastává názor, že i když se exekutor chová nepříjemně, má dlužník morální povinnost splácet své dluhy. Z průzkumu také vyplynulo, že profesí exekutora a poslance si lidé váží nejméně.

KL24

Podle Mapy exekucí, kterou před dvěma lety vytvořila Otevřená společnost s Ekumenickou akademií, mělo v roce 2017 nějakou exekuci 9,7 procenta Čechů, tedy 863 tisíc lidí. Tři a více exekucí mělo 493 tisíc lidí a více než deset exekucí 151 tisíc lidí. Odborníci na sociální problematiku mluví o rostoucím počtu exekucí jako o pandemii.

Dále čtěte:

V bludném kruhu chudoby. V Česku přibývá kočovníků

Od výplaty k výplatě, tak žije polovina Čechů. Počítají s pozdějším odchodem do důchodu

Státní dluh stoupl o 110 miliard korun. Hlavně kvůli snaze získat peníze na splátky dluhopisů

Kdy dojde k promlčení dluhu? Základní lhůty jsou tři a deset let

  • Našli jste v článku chybu?