Menu Zavřít

Exhejtman Rath zastupitelem Hostivice nebude, rozhodl soud

30. 10. 2018
Autor: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Bývalý středočeský hejtman David Rath odsouzený nepravomocně za korupci se zastupitelem Hostivice u Prahy nestane. Krajský soud v Praze dnes rozhodl, že zvolení někdejšího vlivného sociálnědemokratického politika bylo neplatné. Část kandidátů Rathova uskupení Zdravá Hostivice si totiž do voleb nezařídila ve městě trvalý pobyt.

Rath se do zastupitelstva dostal jako jediný z uskupení, jehož byl lídrem. Proti vzniku jeho mandátu ale bylo podáno několik stížností, jimiž se soud zabýval. Nakonec dospěl k závěru, že Rathovo křeslo patří volební straně Středočeši2012, která tak bude mít šest místo původních pěti zastupitelů. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na úřední desce soudu, na něž upozornil web Aktuálně.cz.

Předsedkyně senátu Olga Stránská v usnesení uvedla, že při zjišťování výsledků voleb nelze přihlížet k osmi kandidátům volební strany Zdravá Hostivice, kteří ke dni konání voleb neměli na území města hlášený trvalý pobyt, ani k hlasům, které byly pro tyto kandidáty odevzdány.

Komunální volby v Hostivici vyhrálo uskupení HOme - Hostivice město se šesti mandáty. Druzí byli Středočeši2012.cz v čele se současným starostou Jaroslavem Kratochvílem, kteří získali původně pět křesel. Zdravá Hostivice skončila na sedmém místě se ziskem jednoho mandátu, o který ale rozhodnutím soudu přichází. Uskupení bývalého hejtmana má totiž po přepočtu místo 2513 hlasů (5,21 procenta) jen 1532 hlasů, což k překročení pětiprocentní hranice pro vstup do zastupitelstva nestačí.

Rath už dříve prohlásil, že se stížnostmi nesouhlasí. „Pokud někdo uvedl v době podávání přihlášek své bydliště mimo Hostivici a voliči jej s touto informací uvedenou na lístku přesto volili, pak je to svobodná vůle voličů a ta by se měla respektovat,“ řekl webu iDnes.cz.

ebf - tip - debata

Přečtěte si komentář: Rathova dvojí prohra

 David Rath si 7.6. vyslechl verdikt Nejvyššího soudu k zákonnosti použití odposlechů v jeho kauze. Soud rozhodoval na základě podnětu ministra spravedlnosti .

Čtěte také:

Advokát Pacovský se musí omluvit Rathovi za slova o podvodu

Soud podruhé uznal vinu Ratha. Za korupci má jít na osm a půl roku do vězení

Rath prohrál spor se státním zástupcem, potvrdil to odvolací soud

Odškodné za vedení v poutech. Rath vysoudil 12 tisíc

Policie navrhla obžalovat Ratha v druhé větvi korupční kauzy

Rath v závěrečné řeči: Chtěli zničit ČSSD, Bradáčová kryje Babiše

Žalobce navrhl pro Ratha devět let za mřížemi a propadnutí majetku

Rath chtěl vedle Jiráta žalovat i stát. Odvolací soud mu to nepovolil

Rath u soudu: 11 hodin argumentů, proč je Pacovský podjatý

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).