Menu Zavřít

Export dál poroste

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Sdružení autoprůmyslu

MMF24

Českému automobilovému průmyslu se vede. Přes všeobecný pokles zájmu o nové vozy v tuzemsku automobilky zvyšují výrobu a zaměřují se daleko více na export. Sdružení autoprůmyslu uvedlo, že vývoz automobilů od počátku roku vzrostl o necelých pětapadesát procent na celkových 585 289 vozidel. „Tempo růstu ovlivňuje zejména zvýšená výroba ve Škodě Auto a plný náběh kolínské TPCA. Hodně přidali také výrobci autobusů, konkrétně o čtyřicet procent,“ říká ředitel sdružení Antonín Šípek.
Výroba všech silničních vozidel bez ohledu na kategorii v České republice stoupla od ledna do září o 48,9 procenta na 636 464 vozů. „Loni bylo v Česku za celý rok vyrobeno 606 294 vozidel. Do konce letošního roku ale očekáváme produkci na úrovni až osmi set padesáti tisíc nových aut,“ dodal Šípek.
Skokové růsty exportu v automobilovém průmyslu budou ještě několik let pokračovat. „Příští rok už čísla neovlivní TPCA, spíše subdodavatelé, kteří budou dále růst. Za dva roky začne nabíhat produkce Hyundai a desítky procent ročního nárůstu exportu budou pokračovat. Odhaduji, že v roce 2012 v Česku firmy vyrobí zhruba 1 200 000 nových vozů,“ říká Šípek.
Největším českým výrobcem je mladoboleslavská Škoda Auto, která letos zatím vyprodukovala přes čtyři sta tisíc vozů. Druhá v pořadí je TPCA s výrobou přes dvě stě dvacet tisíc a s velkým odstupem je třetí největší domácí automobilkou Karosa s dosavadní produkcí 1798 autobusů. Hyundai plánuje roční výrobu tří set tisíc osobních vozů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).