Menu Zavřít

Exportéři se po konci intervencí připravují na horší časy

6. 4. 2017
Autor: ČTK

Exportéry po dnešním konci intervencí na oslabení koruny čekají podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka horší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. „Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy,“ řekl Daněk. Ukončení intervenci nebylo překvapením, čekalo se každým dnem, dodal.

Kurz koruny nyní podle Daňka bude zažívat výrazně větší výkyvy, než tomu bylo doposud. „Čekáme prudkou volatilitu s posilujícím trendem,“ řekl Daněk k možnému vývoji kurzu. Režim devizových intervencí s cílem udržet kurz nad 27 korunami za euro trval přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

Proti výkyvům kurzu se různými finančními instrumenty podle Daňka zajistilo přes 70 procent exportérů. „Kdo se nezajistil, je pro něj nyní těžká rada. Už je na zajištění pozdě nebo za mnohem horších podmínek než byly do včerejška,“ uvedl.

WT100

Asociace exportérů na konci března na Exportním fóru v Mladých Bukách uvedla, že devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Export tuzemských firem loni stoupl o 2,3 procenta na rekordní téměř čtyři biliony korun. Podle Daňka ale takto pozitivní vývoj končí.

Čtěte dále o intervencích:

ČNB ukončila intervence

Konec intervencí poslal vzhůru výnos z českých dluhopisů

Konec intervencí může zlevnit elektroniku i zájezdy

Návrat silné měny i očekávání stabilního kurzu, tak reagují politici na ukončení intervencí ČNB

ČNB vydala za dobu intervencí dva biliony korun

Díky silnější koruně je zlato pro Čechy levnější

České podniky konec intervencí nepřekvapil. Jsou zajištěny na několik let dopředu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).