Menu Zavřít

Exportní bance pomůže stát. Na její ztráty poskytne 2,5 miliardy

2. 11. 2016
Autor: Siebert Martin/Euro

Na posílení kapitálu České exportní banky půjde 2,5 miliardy korun. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda. Peníze poskytnuté z vládní rozpočtové rezervy půjdou na pokrytí ztrát banky z poskytnutého úvěru 6,6 miliardy korun na stavbu elektrárny Poljarnaja. Dodavatelem stavby byla česká společnost PSG.

„V reakci na nepříznivý vývoj obchodního případu rozhodlo představenstvo ČEB o tvorbě opravné položky k výše uvedenému obchodnímu případu v úrovni 80procentního krácení na pojistném plnění na základě rozhodnutí škodního výboru, představenstva a dozorčí rady EGAP,“ uvádí materiál. Náklady na tvorbu této opravné položky dosáhly loni 4,1 miliardy korun.

Státní rozpočet na letošní rok již předpokládal použití 1,27 miliardy korun na úhradu ztráty z provozování podpořeného financování. „Dopady fatálních pochybení při řízení institucí na podporu exportu a jejich předchozí podnikatelské strategie si od roku 2014 společně s touto částkou (2,5 miliardy korun) již vyžádaly celkem neuvěřitelných 18,4 miliardy korun,“ uvedl dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO).

ČEB loni požádala vládu o dotaci 3,8 miliardy korun kvůli úhradě ztrát, které bance vznikly v souvislosti s nesplácením úvěru na stavbu paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu. Případ šetří na základě podnětu ČEB policie.

ebf - tip - debata

Státní ČEB loni vykázala ztrátu 141 milionů korun. Na výsledek hospodaření negativně dopadl právě problémový úvěr na stavbu této elektrárny. Banka loni uzavřela nové smlouvy o celkovém objemu čtyři miliardy korun. Na konci září ČEB evidovala ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů 18,495 miliardy korun.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP.


Čtěte dále:

Zůstane u slov? Čínské projekty v Česku mají zpoždění, vzájemný obchod klesá

Exmanažeři EGAP údajně způsobili škodu 871 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).