Menu Zavřít

Exportní banka se chce stěhovat

25. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Podpora vývozu

Najít v současnosti na tuzemském trhu práce kvalitní zaměstnance? Nic jednoduchého. Pro Českou exportní banku (ČEB) to ovšem problém nebyl. Od ledna přijala ČEB desítky zaměstnanců, a do svého sídla v pražské Vodičkově ulici se tudíž nevejde. Generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra prosazuje velkou expanzi a s tím souvisí i personální boom. Situace je urgentní. Uvíra sice tvrdí, že stěhovaní musí spolu s novou strategií banky nejprve schválit prosincová dozorčí rada. Podle informací týdeníku Euro se ale ČEB na stěhování intenzivně připravuje. Už totiž stihla omrknout kancelářské prostory na pražském Pankráci.
Lukrativní nemovitost v centru Prahy, kde má ČEB nyní sídlo, patří Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Ta má v domě stejně jako ČEB hlavní kanceláře. „Umím si představit, že bychom se stěhovali se společností EGAP i bez ní. Není důležité, abychom byli v jednom domě. Nejvíc by se mi líbilo, pokud bychom seděli s agenturou CzechTrade. Služby pro exportéry by byly v jednom domě,“ řekl Uvíra týdeníku Euro.
V současné době má ČEB už 172 zaměstnanců, což je téměř o čtvrtinu víc než ke konci roku 2010. Od začátku letošního roku přitom odešlo osm lidí, takže skutečný nárůst je ještě vyšší. Kolik dalších pracovníků hodlá ČEB ještě nabrat, Uvíra neupřesnil. Bude záležet na rozhodnutí dozorčí rady ohledně strategie banky, tvrdí.
Konkrétněji se k možnému stěhování vyjadřuje šéf EGAP Karel Pleva. „Z hlediska České exportní banky to poměrně hoří, protože přijali tento rok řadu lidí a do prostor, které mají, se už nevejdou. A my už jim neumíme nic uvolnit,“ uvedl Pleva.
Jelikož EGAP velkou expanzi neplánuje, současné prostory ji zcela vyhovují, stěhování ale nevylučuje. Pokud by ovšem budovu opustila také EGAP, musela by vyřešit co s domem. „V úvahu by připadal buď prodej, anebo pronájem, ale to bychom se dostali do úplně nového byznysu, a to nechceme. Kdybychom v domě zůstali a ČEB se odstěhovala, asi bychom trochu expandovali, ale určitě bychom to neobsadili celé. Možná bychom to pronajali nějaké finanční nebo státní instituci, ale zatím je to ve fázi úvah,“ řekl Pleva.
Šéf EGAP potvrdil, že ČEB má zájem o kancelářské prostory v jedné z budov na pražském Pankráci, zástupci exportní banky tam byli už na prohlídce. „Byl jsem se tam s nimi také na jednu budovu podívat,“ prozradil Pleva.
Z pohledu exportérů by nejlepší variantou bylo sestěhování ČEB a agentury CzechTrade, které zmiňuje Uvíra. Klienty obou institucí jsou totiž čeští exportéři, zatímco klienty EGAP, která poskytuje pojištění exportních úvěrů do rizikových zemí, tvoří výhradně banky. Šéf CzechTrade Ivan Jukl uvedl, že o případnému sestěhování státní agentury CzechTrade s exportní bankou musí rozhodnout ministerstvo průmyslu. Proti by ale nebyl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).