Menu Zavřít

Fabia po Korejsku

17. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Hyundai Getz

Škoda Fabia dostala na konci minulého roku tvrdou konkurenci. Jde o malý Hyundai Getz, který bude s cenou nejlevnějšího pětidveřového provedení ve výši 249 900 korun šlapat mladoboleslavskému autu na paty. Přestože Getz nastoupil na trh až v závěru roku, dokázal získat 472 zákazníků, což je více, než třeba zaběhlý levný Citroën Saxo. Vedle fabie s více než 52 tisíci prodanými kusy je to malé číslo, ale letos by mohlo být vše jinak. Getz sází na evropský konzervativní design, praktický interiér a poměrně bohatou výbavu. V základní verzi lze nalézt airbag řidiče, posilovač řízení nebo elektrické ovládání předních oken. Jaké je auto s těmito prodejními ambicemi?
Vůz je nabízen ve tří- a pětidveřové verzi a s třemi benzínovými motory. Týdeník EURO otestoval nejsilnější variantu 1.6, která se dodává jen ve výbavě sport. Ta obsahuje v základní ceně například manuální klimatizaci, elektrické ovládání zrcátek a všech oken, z bezpečnostní výbavy pak nechybí ABS a kombinace čelních a bočních airbagů.
Podvozek Getze byl příjemným překvapením, trochu měkký, což ale vyvažují tvrdší tlumiče. Díky nim je možné „řezat“ zatáčky, aniž by se auto příliš houpalo. Pochválit je třeba také motor, který je na „jednašestku“ dost výkonný a moc přitom nespotřebuje. Jde totiž dobře odspodu a nemusí se příliš vytáčet. Spotřeba se při průměrné jízdě mimo město pohybuje kolem šesti a půl litru na sto kilometrů jízdy. Kufr má celkem slušný objem 240 litrů.
K minusům vozu patří nemožnost hloubkového nastavení volantu, které konkurenční fabia nabízí. Také výškové seřizování sedadla nebude každému vyhovovat, neboť do výšky lze seřídit pouze sedák, zatímco opěrka zůstává ve stejné poloze. Nad palubní deskou chybí světlo, osvětlení kabiny zajišťuje jen centrální lampa uprostřed vozu. Běda, hledáte li něco v noci pod palubní deskou.
Getz ale za zmíněné peníze nemůže nabízet vše. Je to auto určené pro lidovou klientelu, a ta vyžaduje nízkou cenu, spolehlivost a úsporný motor. Tyto atributy Hyundai Getz splňuje.

MMF24

Hyundai Getz 1.6
Motor zážehový
Zdvihový objem 1594 cm3
Nejvyšší výkon 77 kW
Nejvyšší rychlost 176 km/h.
Průměrná spotřeba 6,5 l/100 km
Cena (základ 1.6) 379 900 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).