Menu Zavřít

Fabriky na diplomy

7. 11. 2008
Autor: Euro.cz

On-line magistrem za sedm dní a deset tisíc korun

Proslýchá se, že vysokoškolský titul dnes může získat každý, kdo na něj z hlediska intelektuálních kapacit má. Fakt, že by zisku titulu mohly bránit třeba ekonomické podmínky či dřívější ročník narození, už se tolik nezmiňuje. Avšak – každé zboží má svého kupce, tvrdí kapela Visací zámek, a má pravdu. Proč se roky trápit v lavicích, když je člověku čtyřicet, má náročnou práci a rodinu. Nešlo by to nějak urychlit?

Titul za školné

„Minimálně třetina současných soukromých vysokých škol je schopná dát člověku titul pouze za to, že jí platí školné,“ upozornil před časem na mizerný stav kontrol kvality absolventů a dodržování akreditačních podmínek šéf soukromé Brno Business International School Miloš Drdla. Vhodnou volbou školy tedy lze v českých vodách ulovit titul pouze za peníze. Má to však jeden háček, a tím je čas. Roky nutné k průchodu školou žádné peníze nenahradí – tedy pokud hovoříme alespoň o šedé zóně českého školství. „Koupím vysokoškolský titul Bc. nebo Mgr. se zápisem do databáze školy a všemi náležitostmi. Seriozní a diskrétní jednání podmínkou. Cenu nesmlouvám. Platba hotově,“ inzeruje na internetu mimo jiné podobné výtečníky individuum pod přezdívkou Stenly. Zanechal na sebe i kontaktní mail stanpen@seznam.cz. Evidentně to tedy jde i takhle, pokud se zájemce nechce příliš zdržovat formalitami spojenými se studiem.

Berlička pro pokrytce

Výše zmíněný Stenly, pokud chce takto získaný titul používat v praxi, vědomě spáchá trestný čin. Bylo by však lepší, kdyby se vše odehrálo legálně. Tuto cestu tedy zavrhněme. Kdo se k maturitní zkoušce po čtyřech letech flákání a bujarého nočního života dokázal naučit vše potřebné během „svaťáku“ a prolezl vcelku bez potíží, mohl by přece něco podobného zopakovat i v případě bakalářského studia. Tedy – přece jen se něco učit, ale ne moc a ne dlouho. Rým Visacího zámku o tom, že nakonec se prodá vše, opět platí. Co takhle on-line kurz? Obzvláště když dobrou duši udělující tituly tohoto typu napadlo, že přece hlavně praxe je důležitá. „Máte dlouhé životní zkušenosti a rozumíte svému oboru. Dokažte to on-line testem a hotovo. Nebudeme vás nutit opakovat notoricky známé věci, s nimiž se potkáváte každý den,“ uvádí na svém webu jedna z takzvaných degree mill škol (více viz Fakta).
„Po vyplnění objednávky a zaplacení obdržíte svůj balíček vysokoškolského vzdělání do sedmi dnů,“ uvádí se tamtéž. Cena balíčku Bakalář (BA) činí 449 dolarů, pokud se nechcete držet při zemi a přihodíte ještě titul magistr v podobě M.Sc. za 479 babek, zaplatíte v akci pouze 696 dolarů. A to se vyplatí. Výstupem na diplomu je jméno školy znějící dostatečně seriózně, například Belford University, Rochville University a podobně. Součástí vašeho „degree package“ jsou i rady „na cestu“ – jak titul používat, aby na světlo boží nevyšel jeho pravý charakter.

MMF24

Hlavně potichu

Ze všeho nejdříve je nutné najít zaměstnání, kde je požadavek terciárního vzdělávání pouze formalitou mající za cíl oddělit zrno od plev. S trochou zkušenosti se čtením mezi řádky není zase tak těžké podobné pozice objevit. Jakmile pak dosáhnete určité délky praxe, stane se jednání s personalisty o pozicích, které již vyšší vzdělání pro výkon práce nutně potřebují, značně jednodušším. „Lidé, kteří přicházejí se zahraničním titulem, mají většinou již praxi. A právě ta praxe už je v jejich případě důležitější než charakter titulu. U čerstvých absolventů je tomu samozřejmě zcela opačně,“ říká Luboš Rejchrt z personální agentury Grafton. Fakt, že koupený titul bez problémů projde sítem personalistů, je vcelku zajímavý. O termínu „degree mill“ či „diploma mill“, jak se takové školy přezdívají, ani jeden z oslovených specialistů pěti největších personálních agentur na českém trhu nikdy neslyšel. „K tomuto tématu nemáme dostatek informací, a proto bohužel nemůžeme poskytnout komentář. Snažila jsem se získat informace i ze zahraničí, ale je to obdobné,“ uvedla marketingová a PR manažerka mezinárodní personální agentury Robert Half International Kateřina Malá. S trochou obratnosti se tedy personálních agentur obávat netřeba, a to ani s diplomem z Marsu. Zato zaměstnavatelé by se pomalu začít bát měli. Pro ty už je za minutu dvanáct.

FAKTA *Degree mill (D.M.), diploma mill – termín definuje školy vydávající akademické tituly bez odpovídajících znalostí a schopností.
*Akreditace – školy typu D.M. často tvrdí, že jsou akreditovány. Při hlubším zkoumání jde však o akreditaci udělenou institucemi typu International Accreditation Agency for Online Universities či Universal Council for Online Education Accreditation; vzhledem ke stanovisku americké vlády k těmto institucím lze tvrdit, že jejich akreditace jsou bezcenné.
*Oproti D.M. existují i seriózní on-line školy, například Western Governors University, nezisková organizace zaštiťovaná jmény guvernérů, mimo jiné i Sarah Palinovou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).