Menu Zavřít

Facebook chce připojit Afriku k rychlejšímu internetu, buduje podvodní kabel

19. 5. 2020
Autor: čtk

Provozovatel sociální sítě Facebook buduje kolem afrického kontinentu 37 tisíc kilometrů dlouhý povodní kabel, aby zajistil africkým státům lepší připojení k internetu. Projekt nese jméno 2Africa.

Společně s partnery China Mobile, MTN, Orange a Vodafone a dalšími lokálními síťovými provozovateli se Facebook snaží zlepšit možnosti připojení k internetu pro 1,3 miliardy obyvatel celkem 23 států. Kabel má kromě Afriky zajistit lepší připojení také některým evropským a blízkovýchodním státům.

Podle Facebooku je Afrika kontinentem s nejhorším připojením. Provozovatel sociální sítě tak vycítil příležitost k rozšíření působnosti o další trhy. V současné době by v Africe měla být k internetu připojena pouze jedna čtvrtina území.

Jde tak o další expanzi posílení globální internetové infrastruktury. „Projekt 2Africa chápeme jako důležitý pilíř podpory obrovské expanze internetu jako jednu ze součástí rostoucí digitální ekonomiky v Africe,“ uvedla společnost v prohlášení.

Není to první projekt, při kterém se Facebook snaží vytvořit lepší podmínky pro připojení k internetu. V minulosti například testoval solárně poháněné drony, které měli rozšířit internetový signál i do těžko dostupných regionů v Africe, Asii i Latinské Americe.

Zdroj: engineering.fb.com

Facebook ale není jediný, kdo je aktivní v pokládání podmořských kabelů. Čínská společnost Huawei ke konci roku 2018 dokončila pokládání zhruba šest tisíc kilometrů dlouhých kabelů mezi Brazílií a Kamerunem.

V posledních letech však vyvstává otázka, zda by sociální síť měla mít tak velkou moc, jakou v současnosti Facebook disponuje. Případ Cambridge Analytica, kdy byla zneužita data miliónů uživatelů k manipulaci volebního chování, ukázal, že právě data o lidech používajících Facebook nebo jiné podobné platformy, jsou v dnešní době vysoce ceněnou komoditou.

Otázkou také zůstává, jak Facebook dokáže ručit za nezávadný obsah v jednotlivých jazykových mutacích. Například pro Českou republiku byla až v letošním roce angažována první správkyně, která má podezřelý obsah v češtině kontrolovat a v případné fake news označovat tak, aby se snížila jejich viditelnost na síti.

Není to také tak dávno od doby, kdy agentura
Reuters zjistila
, že Facebook právě kvůli nedostatku pracovníků ovládající
jednotlivé jazyky, hrál důležitou roli při šíření nenávisti vůči etnickým Rohingům
v Barmě.

Projekt 2Africa tak podtrhuje dlouhotrvající snahu amerických technologických gigantů o expanzi na africký kontinent. Například šéf Twitteru Jack Dorsey měl v plánu část letošního roku strávit právě v některém ze státu Afriky, aby dohlížel nad expanzí. Kvůli současné krizi způsobené onemocněním covid-19 však svůj plán neuskutečnil. Své aktivity rozšířili v poslední době i další technologické společnosti jako je Google nebo Microsoft.

MMF24

Zdroj: cnbc.com, cnn.com, techcrunch.com, businessinsider.com, engineering.fb.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).