Menu Zavřít

Facebook má ministerstvo propagandy, tvrdí bývalý zaměstnanec

30. 6. 2016
Autor: CC: (CC BY 2.0) / Robert Scoble/flickr.com

Stěny s plakáty Marka Zuckerberga spolu s citáty římských dobyvatelů na stěnách. To jsou některé prvky firemní kultury Facebooku tak, jak je popsal bývalý zaměstnanec firmy Antonio García Martinéz ve své knize.

Kniha „Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley“ popisuje strasti neúspěšné kariéry v kalifornském Silicon Valley spolu s útrapami, které sebou přináší práce v technologickém sektoru.

Podle redaktorky CNN Hope Kingové se však spíše než o autentické svědectví jedná o zpověď „zhrzeného muže“. Ironickým poznámkám týkajícím se Facebooku totiž García věnuje celou třetinu své knihy.

Gárcía se k technologickým firmám dostal po svém odchodu z Goldman Sachs jako někdo, kdo tvoří finanční modely pro obchodníky. K Facebooku se dostal v roce 2011 poté, co se mu úspěšně podařilo vybudovat a prodat svůj vlastní startup. Jak sám přiznává, Facebook ho vyhodil po dvou letechpro neposlušnost vůči nadřízeným a nedostatečnou produktivitu.

Přečtěte si, jak vidí sám sebe Mark Zuckerbeg:

Facebook jako stát a Zuckerberg jako neomezený vládce

Mark Zuckerberg

Atmosféra v kancelářích Facebooku zhoustla podle Garcíi obzvláště v době, kdy s projektem vlastní sociální sítě přišel Google. Mark Zuckerberg tehdy údajně své zaměstnance zamykal v kancelářích a nutil je pracovat dlouho do noci a o víkendech.

Souboj s Googlem dal vzniknout propagandě

Právě v té době se v kancelářích měly objevit plakáty s Zuckerbergovým obličejem a jeho oblíbeným římským citátem: „Kartágo musí být zničeno“ (rozuměj Google).

Interní tým společnosti, který García nenazývá jinak než „Zuckerbergovým ministerstvem propagandy“, tiskl podobné plakáty ve velkém.

EBF24

García, syn kubánských emigrantů, je přirovnává k těm, které jeho bratranci v dětství spatřovali na Kubě. Rozdíly ale přiznává. Namísto socialistických hesel se na nich pravidelně objevovaly nápisy jako „pokračuj v práci a buď statečný“.

Zaměstnancům Facebooku však García přece jen určitý kredit přiznává: „Nedělají to pro peníze. Oni skutečně věří tomu, co říká Mark Zuckerberg. Nezastaví se, dokud na světě nezbude ani jedna žena, muž či dítě, které nebude na svém monitoru zírat na modré logo společnosti.“


Přečtěte si, jak získat nad svým profilem na Facebooku lepší kontrolu:

10 vychytávek, které vám na Facebooku usnadní život

 Okolí sídla společnosti Facebook
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).