Menu Zavřít

Facka obrům

22. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Smartphone menší než běžné telefony

Tak je to tady. Váží pár gramů, vejde se do pouzdra od běžného telefonu a je chytrý. Nejnovější kousek z dílny společnosti HTC, která vyrábí telefony značky Qtec, je jedním z prvních smartphonů, které svými rozměry a hmotností dohonily klasické telefony.
Qtek 8500 v sobě spojuje elegantní design a výkonný operační systém umožňující vytvořit z mobilu plnohodnotný pracovní nástroj, přizpůsobený výběrem programového vybavení osobním potřebám majitele. Rozšiřitelnost, hlavní konkurenční výhodu smartphonů proti běžným telefonům, zajišťuje standardní operační systém MS Windows Mobile 5.0.
Nejvýraznějším vizuálním prvkem mobilu je kruhová krytka vnějšího displeje. Qtek má jako každé véčko dva LCD panely, které v tomto případě patří k těm opravdu dobrým. Nemá sice moderních čtvrt milionu barev, ovšem precizní a jemné zobrazení čtyřiašedesáti tisíc odstínů v rozlišení QVGA tento nedostatek plně nahrazuje. Zobrazená grafika je velmi kontrastní a bez zkreslení pozorovatelná i z ostrých úhlů. Displej dobře zapadá do designu telefonu, jinak laděného do decentního tónu černé, stříbrné, nebo naopak vyzývavé červené. Celý mobil je sice plastový, ovšem příjemný na dotek a ergonomicky skvěle zpracovaný. Vzhledem k miniaturním rozměrům, které mohou směle konkurovat „žiletkám“ nebo „stříbrům“, výrobce použil stejný model klávesnice, tedy plochý panel bez výrazně oddělených tlačítek. Na první pohled to sice vzbuzuje obavy z pohodlnosti psaní, praxe je ovšem jiná. Kromě dvou funkčních kláves, které vyžadují trochu cviku, si lze na klávesnici qteku rychle zvyknout.
Telefon je vybavený i fotoaparátem, který ovšem za současnou mobilní špičkou poněkud kulhá. Rozlišení 1,3 megapixelu je už na dnešní poměry dost málo a ani možnosti nastavení režimů nečekejte příliš široké. Fotografie pořízené qtekem jsou nicméně na možnosti fotoaparátu celkem slušné. K telefonu jsou jako standardní příslušenství dodávána i sluchátka, což značí přítomnost multimediálního přehrávače, který lze aktivovat jak tlačítky pod vnějším displejem, tak z menu Windows. Sluchátka jsou vybavena malým dálkovým ovladačem, takže je lze použít i jako handsfree. Kvalitě reprodukce není třeba nic vyčítat, Accuphase to sice není, ale na možnosti drtivé většiny mobilních přehrávačů s přehledem dosáhne.
Véčko svižně pohání procesor Texas Instruments OMAP850 s frekvencí 195 MHz. Při osazování telefonu pamětí měl ale výrobce trochu přitlačit. Základních 64 megabytů je poměrně málo, navíc je třeba počítat s režií systému. Vytknout lze i umístění slotu na paměťovou kartu pod krytem baterie. Opravdovým srdcem qteku je ale operační systém Windows Mobile 5.0. Na hlavním displeji telefonu se nachází aktivní plocha s důležitými informacemi a volbami. Jsou tu dostupné poslední použité programy, název operátora, hodiny a datum, zmeškané hovory, události z kalendáře, aktuální vyzváněcí profil, počet e-mailů a SMS. Nad nimi se nachází stavová ikona identifikující dostupné datové připojení - umí rozlišit GPRS a UMTS. Všechny prvky plochy jsou aktivní, klepnutím na sekci událostí se například dostanete do kalendáře. Windows Mobile také podporují grafická témata napsaná ve formátu XML a dostupná na internetu. Qtek ve spolupráci s Windows je rychlejší než váš stín. Reaguje bleskově, a pokud si odmyslíte tradiční pauzu na kafe při zapnutí, patří mezi nejrychlejší smartphony na světě.
Qtek 8500 je rozhodně kandidátem, kterého by každý zájemce o smartphone měl zvážit. Nemá třeba Wi-Fi nebo třímegový foťák, na druhé straně ale zase nabízí skvělý design, nízkou hmotnost a malé rozměry.

Klady:
+ malé rozměry
+ nízká hmotnost
+ displej
+ rychlá práce s adresářem
+ dobrý prohlížeč

Zápory:
- nepodporuje Wi-Fi
- paměťová karta pod baterií
- relativně málo paměti
- T9 zkracuje zprávy

ebf - tip - debata

Qtek 8500
Rozměry: 99 x 52 x 16 mm
Hmotnost: 99 g
Hlavní displej: 34 x 45 mm, 240 x 320 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
Udávaná výdrž: až 160 h (pohotovost), 300 min (hovor)
Komunikace: Bluetooth, USB kabel, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Paměť: 64 MB (paměťová karta microSD)
Operační systém: Windows Mobile 5.0
vyzvánění: polyfonní, 40 hlasů, MP3
Zprávy: SMS, T9, MMS, e-mail, IM
Fotoaparát: 1280 x 1024 bodů, 1,31 Mpx, video
Cena: 12 602 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).