Menu Zavřít

Farmaceutický sňatek

15. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Walmark

PRAHA (myš) - Producent doplňků stravy a léků, třinecká společnost Walmark, koupil tříčtvrtinový podíl ve firmě Aminostar. Ta vyrábí doplňky stravy a výživu pro sportovce. Zbylou čtvrtinu si podržel zakladatel Aminostaru Josef Bukvic, který i nadále zůstává v čele firmy. Výši transakce obě strany odmítly komentovat.
Walmark se o podobné akvizice zajímal již od konce roku 2004, kdy prodal svou nápojářskou divizi. V lednu loňského roku převzal společnost Profitness provozující síť obchodů Vitaland. Ve spojení s Aminostarem vidí management Walmarku příležitost rozšířit portfolio výrobků. „Obor sportovní výživy skrývá mnoho synergií s naším sortimentem v oblasti vývoje, výroby, prodeje i marketingu. Jedná se o segment s velkou perspektivou růstu nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí,“ uvedl generální ředitel Walmarku Tomáš Macura. Management chce ze všeho nejdřív zvýšit úroveň všech procesů v Aminostaru tak, aby odpovídaly požadavkům farmaceutické výroby.
Firmu Aminostar před deseti lety založil Josef Bukvic, který byl dosud jejím jediným společníkem. Firma nyní vyrábí zhruba osmdesát druhů sportovních potravinových doplňků a zaměstnává patnáct lidí. Loni obrat dosáhl devadesát milionů korun. Aminostar vyváží do Španělska, Portugalska, Itálie či Británie.
Zakladatelé Walmarku, bratři Adam, Waldemar a Mariusz Walachovi, začínali před patnácti lety jako obchodníci se zemědělskými produkty. Později začali vyrábět nealkoholické nápoje a nakonec vitamíny. Dnes se věnují pouze farmacii. Walmark je stále rodinnou firmou, podíly v něm ale mají také další manažeři. Má dceřiné společnosti na Slovensku, v Rumunsku, Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku, Litvě a Bulharsku a exportuje do dalších více než dvaceti zemí. Konsolidovaný obrat skupiny loni dosáhl 2,2 miliardy korun. Walmark zaměstnává devět set lidí.

  • Našli jste v článku chybu?