Menu Zavřít

Farský povede poslanecký klub STAN. Do koalice s ANO nevstoupí

23. 10. 2017
Autor: čtk

Předsedou poslaneckého klubu Starostů a nezávislých (STAN) se stal volební lídr hnutí Jan Farský. Místopředsedy budou Vít Rakušan a Věra Kovářová. Šestka poslanců STAN se při své první schůzce shodla, že trvá na předchozím stanovisku nevstupovat do koalice s ANO. Zákonodárci STAN chtějí otevřít diskusi o rozpočtu na školství a investice.

Farský se stal lídrem kampaně Starostů před třemi měsíci poté, co ztroskotal plánovaný projekt koalice s lidovci. KDU-ČSL nabídla Starostům kvůli obavám z desetiprocentního prahu pro vstup do Sněmovny pouze vstup na své kandidátky, aby stačil poloviční zisk. Obě uskupení pětiprocentní hranici překročila i samostatně, byť těsně.

Farský se dostal do Sněmovny z čela pražské kandidátky STAN. Klub se podle něj dnes zabýval svým fungováním a tím, v jakých výborech by poslanci STAN měli působit, aby byli nejvíc platní. „Prioritou je pro nás výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj,“ uvedl.

Stejně jako před volbami trvá STAN na tom, že nemůže kvůli demokratickému deficitu ANO vstoupit s hnutím do koalice. „Jsou témata, o kterých je ale třeba jednat skrze politické spektrum, tam musíme najít konsenzus všechny politické strany, a to jsou digitalizace, školství a vzdělání,“ řekl Farský.


Komentář: Největší změna od roku 1989: Češi chtějí nový stát

Brífink Jana Novotného


Poslanci debatovali také o státním rozpočtu, shodli se na nutnosti znovuotevření kapitol školství, vzdělání a investic. Návrh rozpočtu na příští rok dnes vláda opětovně schválila, aby ho mohla poslat nové Sněmovně. Počítá se schodkem 50 miliard korun. V sobotu večer se lídři dosavadních koaličních stran shodli, že by se už neměl měnit. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že je možné návrh novelizovat během příštího roku.

EBF24

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017

Jak bude vypadat nová Sněmovna?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).