Menu Zavřít

Fatva nad pokémony. Saudi zakázali „darwinistickou“ hru

21. 7. 2016
Autor: Eduardo Woo, Flickr.com; CC BY-SA 2.0

Fenomenální celosvětový úspěch mobilní hry Pokémon Go se patrně vyhne Saúdské Arábii. Místní duchovní totiž obnovili patnáct let starou fatvu, která zakazuje hraní jakýchkoliv her s tematikou populárních „kapesních monster“.

Arabská země reagovala v roce 2001 na boom okolo Pokémonu uveřejněním ediktu, který byl zaměřený převážně na karetní hru. Duchovním se nelíbilo, že hra obsahuje až příliš hazardních prvků a navíc vychází z darwinismu, který islám odmítá. „Je šokující, že se slovo evoluce dostává do mluvy našich dětí,“ píše se podle agentury Reuters ve fatvě.

Fatva se také zaměřovala na určité symboly na kartách, které měly evokovat sionismus a jiná světová náboženství nebo ideové směry. V současné době, kdy přišla druhá vlna boomu, se prý řada lidí na duchovní obracela a ti fatvu znovu oživili. Podle nich hra prosazuje polyteismus a neslučuje se tak s islámem. V Saúdské Arábii sice Pokémon GO oficiálně ještě nevyšel, řada lidí si jej ale stáhla z neoficiálních zdrojů.

V konzervativní Saúdské Arábii platí přísná pravidla, zakázána jsou například kina a ženský sport je považovaný za podporování hříchu.

Vývoj akcií společnosti Nintendo za poslední tři měsíce

Hra využívá určování lokace pomocí satelitu, díky němuž hráči mohou odchytávat virtuální postavičky v reálném světě. I přes počáteční spuštění jen na pěti světových trzích se dočkala obrovského ohlasu, který posléze podpořilo rozšíření hry do dalších 26 zemí. Během necelých dvou týdnů se akcie firmy Nintendo zvedly o 120 procent, i když v posledních dnech mírně klesají. Znovu nahoru by je mohlo dostat uvedení na japonský trh.


O hře Pokémon GO dále čtěte:

Hra s pokémony znamená pro Nintendo růst akcií i problémy

EBF24

Nintendo jede na vlně. Pokémony vyšle do 200 zemí

Pokémoni jdou po datech. A byznys si mne ruce


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).