Menu Zavřít

Favorit v Rulandských

9. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Také malá vína nabízejí velké zážitky

I dnes se přidržíme severní hranice Itálie. Navštívíme oblast, přimykající se k srázným stěnám Alp podél hranic s Rakouskem, oblast s romanticky znějícím názvem Trentino - Alto Adige. Hornaté území, kde se vinařské dění odehrává na prostoru mezi Bolzanem na severu a jižně ležícím městem Trento. Na italské poměry nevelká plocha vinic - asi čtrnáct tisíc hektarů – je vyhlášená kvalitou produkce. Více než 60 procent produkce, 1,2 milionu hektolitrů, představují vína D. O. C. Z těch potom asi 70 procent podílu tvoří vína červená, nicméně bílé odrůdy tu vynikají znamenitými vlastnostmi a zdejší Chardonnay nebo Pinot Grigio jsou řazena na první příčky mezi italskými bílými. Díky silné německy mluvící minoritě na severu zde zdomácněly sorty pěstované v sousedním Rakousku, například Müller-Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský i aromatický Tramín nebo Sylvánské. Věhlas zdejších bílých vín však šíří Chardonnay, připravované aromatické Spumante i klasické sekty, Pinot Grigio je vyhledávaný pro svou lehkost, říznost a svěžest. K jedinečnostem patří zvláštní suchá vína, školená z místní odrůdy Moscato Giallo.
Z modrých odrůd se objevují nepříliš známé Marzemino a Teroldego, které při dobrém zpracování dávají typická místní vína, výraznější kořenitosti a plného charakteru. To ale jen v mimořádných ročnících, jinak tato – stejně jako ostatní červená – nijak nevynikají nad průměr Itálie. Výjimkou jsou sladká dezertní Moscato Rosa, těšící se zájmu vínamilovné klientely. I když červená nabývají na významu, lépe se mezi konzumenty uchytila zdejší růžová. Díky vyššímu obsahu kyselin mají pikantní výraz. Velká část „růžáků“ se zpracovává také jako sekty. Podoblast Alto Adige, známější možná pod německým názvem Südtiroler, staví na bílých odrůdách německého a rakouského původu. Objevíme tady příjemně svěží ryzlinky, výrazně aromatické tramíny, vzletná rulandská. Trentino stále více preferuje vína červená, školená ze světově proslulých rév. To jsou především Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc či Merlot.
Protože k nejtypičtějším vínům ze Severovýchodní Itálie patří Pinot Grigio, vybral jsem jednoho reprezentanta této odrůdy. V nabídce společnosti Global Wines je značka, která sama o sobě poskytuje záruku toho, že úroveň produkce pod touto etiketou šplhá ke stropu kvality v celoitalském měřítku. Pinot Grigio ´00 Danzante, Venezie I. G. T. Víno neoznačené známkou nejvyšších kvalitativních kategorií D. O. C. nebo D. O. C. G., nicméně svými vlastnostmi a charakterem poskytující ten nejlepší důkaz, že i „malá“ vína umí nabídnout velké zážitky.
Surovina pro toto rulandské pochází ze všech oblastí regionu a byla pečlivě selektována, aby dala to nejlepší, co Pinoty na tomto území dokáží. Barva nepříliš vysoké intenzity, bledě zlatá se žlutavými a zelenými odlesky, lehká, hroznovitá vůně s příznakem světlých peckovin, vyladěná do preciznosti. A chuť, typicky uhlazená, nepanovačná a rozvíjející do maxima všechny atributy, kterými zdejší „šeďáky“ jen hýří. Vysoká svěžest, opulentní hroznový charakter obohacený stopou broskve a nepatrnou tečkou jádra, dokonale ovšem zakulacený a vzácně harmonický. Za výsledkem stojí dvě z největších jmen současného světového vinařství – Roberto Mondavi a Lambert de´ Frescobaldi. Výsostný cit, nekonečná invence jsou markantami, které stály u zrodu tohoto vína a které, díky nezaměnitelnému rukopisu jeho tvůrců, z něj činí favorita v pelotonu lehkých a povznášejících Rulandských ze severních regionů Itálie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).