Menu Zavřít

FAZOLE POD SLUNCEM

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Sun Microsystems koupil českou firmu NetBeans

Jedna z největších počítačových firem na světě Sun Microsystems (operuje ve 150 zemích světa a její loňské tržby přesáhly 11,5 miliardy dolarů) minulý týden oznámila, že koupila českou softwarovou společnost NetBeans ČR. Ta se během pouhých dvou let stala v rámci celého světa významnou firmou v sektoru vizuálních vývojových prostředích pro jazyk Java. Její produkt NetBeans Developer, zjednodušeně řečeno pohodlný programovací nástroj pro vývoj aplikací na různých operačních systémech, si z internetu stáhlo již sto tisíc zákazníků.

Když dnešní předseda představenstva NetBeans Roman Staněk odcházel v roce 1997 od společnosti Sybase z postu ředitele pro střední a východní Evropu, hledal na internetu inspiraci pro další práci. Našel projekt Xelfi, pod kterým bylo podeps áno několik studentů Matematicko -fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. „Tehdy jsme v rámci studentského projektu vytvořili vizuální vývojové prostředí napsané v programovacím jazyku Java a pro Javu určené a nabízeli jsme je na webu. Bylo v tom více nadšení než touhy vydělat peníze. Překvapilo nás, že si náš nástroj začali stahovat lidi z celého světa. A tehdy, někdy v červnu 1997 nás kontaktoval pan Staněk, vzpomíná na počátky firmy její viceprezident pro vývoj Jan Formánek.

Společnost NetBeans přišla na svět v září 1997. „Byli jsme čtyři a měli jsme záměr vytvořit skutečně fungující firmu, která nabídne produkt, jehož skicou byl Xelfi. Roman Staněk přivedl Esther Dysonovou, která byla naším andělským investorem, neboť dala peníze jako první v samém počátku firmy. Na rok jsme se zavřeli do kanceláře a vyvíjeli jsme první verzi programu NetBeans Developer, říká viceprezident Formánek.

NetBeans byla od počátku projektována jako firma, která by měla podnikat naprosto mezinárodně. Orientovala se pouze na internet, který byl jejím výhradním komunikačním a prodejním kanálem. Její webové stránky byly pouze v angličtině a i i nterním komunikačním jazykem ve firmě byla angličtina. Mezi zaměstnanci jsou z jedné čtvrtiny lidé z Ameriky, Austrálie a Finska.

EBF24

V říjnu 1998 nabídli na internetu první verzi NetBeans Developer 2.0 s jasnou licenční politikou: nejprve získat významnou pozici na trhu a vydělávat teprve později. Takže produkt byl zcela zdarma pro nekomerční využití a za poplatek 145 dolarů pro podnikatele. Zisk měl produkovat až NetBeans Developer 3.0, jehož beta verze byla uvedena letos v září.

Letos na jaře do malé české firmy, která se z původních čtyř lidí rozrostla na čtyřicet zaměstnanců, investoval soukromý fond Wind Crest Partners z New Yorku a několik fyzických osob z USA. O pár měsíců později firmu kontaktoval Sun Microsystems a zahájil jednání o jejím převzetí. Za jakou částku byla firma NetBeans koupena, nebylo zveřejněno, řádově se má jednat o desítky milionů dolarů. Sun o pár měsíců dříve koupil americkou společnost Forte Software (za 540 milionů dolarů) a jeho strategickým záměrem je integrovat produkt obou koupených společností do jednoho, a poskytovat tak komplexní vývojový nástroj.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).