Menu Zavřít

FBI porušení zákona kvůli e-mailům nezjistí, věří Clintonová

29. 10. 2016
Autor: čtk

Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová nepředpokládá, že by Federální úřad pro vyšetřování (FBI) po prověření nově objevených pracovních e-mailů odeslaných z jejího soukromého účtu zjistil porušení zákona. Někdejší první dáma USA zároveň podle agentury Reuters vyzvala FBI, aby informace o nové kontrole e-mailů co nejdříve zveřejnil.

„Americký lid si zaslouží okamžitě dostat plná a kompletní fakta,“ řekla Clintonová novinářům. Dodala, že je přesvědčená o tom, že nová zjištění nepřinutí FBI změnit svůj červencový verdikt o tom, že jako ministryně zahraničí používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely neporušila zákon. Bývalá první dáma využívala svůj soukromý účet k vyřizování pracovních e-mailů v době, kdy sloužila jako ministryně zahraničí ve vládě Barracka Obamy.

FBI v pátek necelé dva týdny před prezidentskými volbami oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové, zda neobsahují tajné informace. O vyšetřování informoval v dopise šéfy obou komor Kongresu ředitel FBI James Comey, který ale nebyl s to sdělit, jak dlouho zkoumání potrvá.

Nejmenovaný vládní zdroj upřesnil, že e-maily byly nalezeny v jiném elektronickém zařízení v rámci nesouvisejícího vyšetřování. Zařízení patřilo poradkyni Clintonové - Humě Abedinové a jejímu manželovi Anthonymu Weinerovi, upozornil list The New York Times s odvoláním na FBI. Weiner je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s 15letou dívkou. Abedinová již v srpnu oznámila, že se s ním rozchází i kvůli jiným jeho sexuálním skandálům.

Podle amerických médií se ředitel FBI Comey rozhodl o zahájení nového vyšetřování elektronické pošty Clintonové informovat Kongres i přes to, že jeho představená, ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, byla proti. Členka administrativy prezidenta Baracka Obamy údajně nepovažovala za vhodné informovat o vyšetřování jednoho z prezidentských kandidátů méně než dva týdny před volbami.

Lynchová prý Comeyho vyzvala, aby se držel dlouholeté praxe a nezveřejňoval nic, co by mohlo jakkoli ovlivnit průběh voleb. Ředitel FBI podle médií, která se odvolávají na vládní zdroj, ale ministryni řekl, že cítí povinnost o vyšetřování informovat. Comey v předchozích volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina a Mitta Romneyho.

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu. FBI v červenci konstatoval, že využíváním soukromého serveru si počínala velmi nedbale, zákon nicméně neporušila. Její republikánský rival Donald Trump uzavření případu v pátek znovu označil za „příšernou chybu“.

Clintonová vede o šest procentních bodů
Demokratická kandidátka vede před svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem v aktuálním průzkumu Reuters/Ipsos o šest procentních bodů. Oproti minulému týdnu tak zvýšila náskok o dva procentní body. Američané budou nového prezidenta vybírat 8. listopadu.

V průzkumu provedeném v tomto týdnu dalo někdejší první dámě a bývalé americké ministryni zahraničí hlas 42 procent respondentů, Trump získal podporu 36 procent oslovených. Realitní magnát v sondážích za Clintonovou dlouhodobě zaostává a jeho podpora mezi rozhodnutými voliči zůstává od září pod 40 procenty.

Nynější průzkum opět potvrdil, že Clintonová má větší podporu mezi ženami, kde náskok činí deset procentních bodů. Celoamerického průzkumu se zúčastnilo 1627 respondentů, z nichž 965 bylo žen.

Dále čtěte:

Špatná zpráva pro Clintonovou. FBI se znovu zajímá o její e-maily

WT100

Sebevědomá Clintonová: Trumpovi už odpovídat nebudu

Strach v republikánské baště: dobude Clintonová Texas?


  • Našli jste v článku chybu?