Menu Zavřít

FBI SE SEKLA

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

USA

Tři roky po obvinění z korupce při prodeji vojenské techniky do České republiky se dostalo americkému podnikateli Thomasi Stewartovi částečné satisfakce. Americký federální soud označil informace Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) o jeho ú dajné kriminální aktivitě v ČR za nedostatečně prověřené.

Podle zprávy FBI rozeslané v roce 1996 americkým diplomatickým úřadů v Evropě měl Stewart uplácet české oficiální činitele a vydávat se za oficiálního zástupce Spojených států. Zpráva pronikla z amerického velvyslanectví v Praze na veřejnost a způsobila skandál, do něhož byli zapleteni mimo jiných i bývalý poslanec českého Parlamentu Otakar Vychodil a jeho bratr Luděk, který pracoval jako šéf kanceláře tehdejšího premiéra Václava Klause.

Federální soud podle ČTK uvedl, že FBI nese zodpovědnost za způsob, kterým se nakládalo se zprávou obsahující neprověřená podezření z kriminální činnosti Thomase Stewarta, a za škody, které tím způsobila. FBI se zatím od své zprávy nedistancov ala a není jasné, zda ve vyšetřování Stewartovi činnosti pokračuje.

Stewart podle ČTK v roce 1995 připravoval společně s Brunem Amiccim prodej vrtulníků do České republiky. Po vzájemné rozepři informoval Stewart FBI o své domněnce, že Amicci je zapojen do pochybných investičních programů v Oregonu a& nbsp;v České republice. Amicci zase řekl FBI, že Stewart podplácel české politiky a ministerské úředníky a neoprávněně se vydával za oficiálního zástupce Spojených států.

CIF24

Amicci obvinil bratry Vychodilovy a Stewarta, že při plánovaném přezbrojení české armády protěžovali firmu McDonnel Douglas. Nicméně americký ministr obrany William Cohen se již v červnu 1997 omluvil za chování vysoce postaveného pražského dip lomata, který naopak protěžoval konkurenční firmu Lockheed Martin a Amicciho pomlouvačnou výpověď po Praze rozšiřoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).