Menu Zavřít

Fed se opět chystal tisknout dolary

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

USA

ebf - tip - debata

Magická zkratka QE je v americkém bankovním prostředí spjatá s velmi silnými emocemi. Takzvané kvantitativní uvolňování (neboli quantitative easing), v jehož rámci centrální banka (Fed) nakupuje vládní dluhopisy za nově natištěné peníze, a podporuje tak růst hospodářství, má své podporovatele i zapřisáhlé odpůrce. Nyní vychází najevo, že ještě před několika týdny byl guvernér Fedu Ben Bernanke připraven tímto způsobem nalít do ekonomiky další miliardy dolarů.
„Většina členů se shodovala, že změny v ekonomickém výhledu opravňují k určitému dodatečnému zmírnění měnové politiky, aby se podpořilo oživení,“ píše se v zápisu ze zasedání Fedu, který unikl na veřejnost. Centrální bankéři se nakonec rozhodli tento krok neučinit, ovšem samotný fakt, že akce byla na spadnutí, je velmi významnou informací.
V minulosti již proběhly podobné operace dvakrát pod mediální značkou QE1 a QE2, přičemž podruhé takto Fed vytiskl 600 miliard nových dolarů. Úspěšnost tohoto kroku však bývá často zpochybňována vzhledem k tomu, že v návaznosti na něj růst americké ekonomiky výrazně zpomalil a upadl téměř do stagnace.
„Až půjde do tuhého, Bernanke začne tisknout další peníze a zavalí jimi trh. To je všechno, co umí, a udělá to zase,“ řekl pro televizi CNBC známý investor Jim Rogers. Stejný názor začíná zastávat i čím dál víc analytiků. Například banka JPMorgan je přesvědčena, že čas pro QE3 nastane v prvním čtvrtletí příštího roku, tedy velmi brzy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).