Menu Zavřít

Fialky, švestky, lesní bobule

2. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

KL24

V Lednici na Moravě naleznete krom úchvatného zámku také sklep jednoho z našich nejúspěšnějších ekovinařů, Vlastimila Peřiny. Na letošní dubnové přehlídce producentů biovín z osmi zemí, která se konala v Pavlově pod Pálavou, vydobyl v kategorii bílých vín nejvyšší ocenění. Vítězem se stala nová tuzemská odrůda Malverina. Podle slov vítěze je ekologické vinohradnictví a vinařství logickým pokračováním biologických opatření a většího respektu k životnímu prostředí i ke spotřebiteli. Dění ve světovém vinařství mu dává za pravdu a stále více vinařů se pouští touto nejednoduchou, hodně odpovědnou a velice nákladnou cestou. Samozřejmě i proto, že stále roste množina konzumentů, kteří si kromě dalších biopotravin žádají i stejným způsobem připravená vína.
Co znamená rozhodnutí pěstovat révu biodynamickým, přírodě blízkým způsobem? Po desetileté zkušenosti páně Peřinově se dají základní pravidla shrnout do následujících podmínek:
Pěstovat pouze nové, uznané, registrované odrůdy odolnější proti houbovým chorobám - u nás jsou to zatím Malverina, Hibernal a Laurot. Zpracovávat jen vlastní hrozny co nejšetrnějším postupem. Používat rychlé, čisté, reduktivní metody, pokud možno bez pomocných a přidaných látek běžně používaných k čištění moštu a vína, stabilizaci a konzervaci.
V cestě těmto snahám stojí jednak malá důvěra v dosud téměř neznámé odrůdy, jednak právě způsob jejich pěstování. Výsledky vinařských přehlídek a především boom, který tento způsob vinohradnictví a vinařství prožívá ve světě, však dávají za pravdu všem, kdo se u nás biosměrem vydali.
Zemské víno Eben, novošlechtění - natur, Vlastimil Peřina. Za jiskřivou barvou fialkových valérů coby prvotním znakem vína nastupuje výrazný ovocitý buket. Plná, obsažná vůně hýřící tóny švestek a lesních bobulí uvozuje výraznou, ryze ovocnou chuť. V té se vzápětí vedle ovoce prosadí pikantní tříslo, jež doprovází celý poměrně dlouhý doběh. Do klubka chutí promlouvá ještě z druhého plánu stopa peckového jádra. Celek potom znamená příjemné živé víno, které není jednotvárné - jak by se mohlo zdát díky mazlivé, sametové vůni -, ale zajímavě strukturované a vůbec ne konzumně uhlazené.

  • Našli jste v článku chybu?