Menu Zavřít

Filipovo Waterloo. Radnice tří z pěti největších českých měst budou bez komunistů

7. 10. 2018
Autor: čtk

Ve stínu volební porážky ČSSD zůstává neméně drtivý propad přízně, kterou zaznamenali komunisté. Praha, Brno a Liberec budou mít po těchto volbách zastupitelstvo bez rudých. Podobně to dopadlo třeba i ve Zlíně nebo Jablonci. V Karlových Varech, Olomouci a Pardubicích KSČM do zastupitelstva prošla doslova s odřenýma ušima, pětiprocentní hranici tam překonala jen o několik desetin procenta.

Propad komunistické podpory je zřejmý i z celostátních výsledků. Zatímco před čtyřmi lety komunisté získali v komunálních volbách 7,8 procenta odevzdaných hlasů a do radnic a magistrátů protlačili 2510 svých nominantů, letos v říjnu to bylo už jen 4,82 procenta hlasů a 1416 zvolených zastupitelů.

Web euro.cz se zaměřil na výsledky v 26 největších českých městech, která mají více než 40 tisíc obyvatel. Jako nejpravicovější město ze srovnání vychází Liberec, kde strana vedená Vojtěchem Filipem získala pouhá tři procenta hlasů. Druhá je Praha s výsledkem 3,3 procenta, třetí Jablonec nad Nisou (3,6 procenta). Dvojciferného výsledku KSČM dosáhla pouze ve dvou sledovaných městech - v Karviné (11,3 procenta) a Havířově (14,9 procenta).

Volební výsledek KSČM (v procentech)
2014 2018
Praha 5,9 3,3
Brno 6,7 4,1
Ostrava 13,4 9
Plzeň 8,3 5,6
Liberec 5,6 3

zdroj: čsú

Zajímavostí může být, že volební výsledek komunistů nemá viditelnou souvislost s ekonomickou situací v konkrétních městech. Olomoucký a Karlovarský kraj mají v rámci Česka nejnižší mzdy, přesto strana v krajských centrech získala jen lehce přes pět procent. V Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích, tedy v prosperujících městech s minimální nezaměstnaností a vyšší úrovní mezd, přitom krajní levice získala okolo sedmi procent.

Lze jen spekulovat, nakolik se na horším výsledku KSČM podepsalo postupné vymírání stranických sympatizantů; strana má tradičně nejvíc voličů ve věku od 65 let výše. Současně levicové voliče k sobě přitahuje hnutí ANO se svými „hity“ - třeba zvyšováním důchodů a zavedením slev na jízdném pro seniory.

Přečtěte si povolební komentáře:

První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

ODS se vrací do hry o moc

 Páral

CIF24


Projděte si den po volbách krok za krokem:

  • Našli jste v článku chybu?