Menu Zavřít

Film: Dluh

31. 10. 2011
Autor: profit

Po delší době se dostal na plátna kin pozoruhodný příběh plný emocí, který je zejména pohledem do duší několika hlavních postav, jejich svědomí, touhy po spravedlnosti,  a navíc poodhaluje jednu velkou lež. Zdařilé je i herecké obsazení, v němž září oscarová Helen Mirrenová a skvělý Jesper Christensen.

Foto: Bonton film

Příběh se prolíná vzpomínkovou linií přes tu současnou. Hlavní děj se odehrává v roce 1965, kdy tři mladí agenti Mossadu ve Východním Berlíně úspěšně vystopovali a zabili nacistického válečného zločince. Mladá Rachel Singerová (Jessica Chastainová), tichý David Peretz (Sam Worthington) a mozek operace Stephan Gold (Marton Csokas) však skrývají před světem a svým židovským národem jedno tajemství, které jim po 30 let otravuje vlastní svědomí.

Mise, která měla zajistit soud a trest doktoru Bernhardtovi, jenž byl nástrojem teroru v polské Březince, nedopadla přesně podle vykonstruovaného plánu. V roli nacistického tyrana se představil dánský herec Jesper Christensen (Quantum of Solace), který nezapře pětadvacetiletou praxi na divadelních prknech. Jeho podání doktora smrti je až mrazivě chladné a bezcitné. Pasáže, kdy promlouvá ke svým věznitelům, jsou emočně nejsilnější částí dramatu.

Přeceňovaná hvězda Avataru Sam Worthington herecky standardně nepřekvapuje, nicméně na tichou a dumající postavu jde o dostačující výkon. Výborným spojením je pak mladá verze Rachel, kterou skvěle zvládla Jessica Chastainová (Strom života), a její stárnoucí podoba v podání Helen Mirrenové (Královna).

Režisér snímku John Madden (Zamilovaný Shakespeare) pod svojí taktovkou dopomohl ke zlaté sošce již několika hercům. I tentokrát dokázal vybrat výjimečnou sestavu a natočit dynamické a chytré drama. Zdařilá je také práce s historickými detaily a jazyková průprava aktérů. Hudební stránku filmu měl na starost Thomas Newman, jenž složil hudbu například k filmu Americká krása. I tentokrát se mu podařilo udržet krok s režisérovou vizí a střídající momenty napětí skvěle hudebně vystihl.

CIF24

Pravdou v případě snímku Dluh bohužel zůstává, že by si zasloužil zajímavější alternativu konce, než jakou divákovi nabídne. I tak jde o jeden z mála letošních filmů, který uvádí originální příběh.

Hodnocení Vládi Baráka: 80 %

  • Našli jste v článku chybu?