Menu Zavřít

Film: Tetro

10. 5. 2011
Autor: profit

Nový snímek Francise Forda Coppoly nepatří sice mezi jeho nejvýraznější, přesto jde o zdařilý filmový zážitek v retro stylu a s barevnou špetkou nostalgického divadla.

Film: Tetro

Foto: HCE

Nedávno měl premiéru snímek jeho dcery Sofie Coppoly Odnikud někam, který se také jako Tetro zabývá rodinnými vztahy a postavou úspěšného bohatého otce, jenž je motivem všeho dění.

Přejděme ale k samotnému snímku Tetro, který nás společně s hlavním hrdinou Benniem (Alden Ehrenreich) zavede do Buenos Aires, kde by Bennie rád nalezl svého zmizelého bratra Angela, jenž si nyní říká Tetro. Toho ztvárnil americký herec a nezávislý režisér Vincent Gallo.

Později jejich komplikované sbližování usměrňuje Tetrova partnerka Miranda, kterou skvěle zahrála španělská herečka Maribel Verdú (můžete ji znát z Faunova labyrintu) a bezesporu svou přirozeností patří k té lepší herecké obsazenosti filmu. Snímek, který se odehrává v současnosti, je celý vesměs černobílý a do barevných poloh se dostává při vzpomínkových pasážích a v představách obou hlavních mužských aktérů.

Režisér celý příběh (sám ho napsal, produkoval i režíroval) divákovi předkládá v poměrně složitých obrazech. Příběhová linka má sice jednoduchou pointu, tváří se ale komplikovaněji, než opravdu je. Nabobtnávající skryté tajemství je sice později odhaleno, nicméně trpí přehnanou zahořklostí samotného Tetra. Jeho emoce se na povrch dostávají poskrovnu a divák se je nedozví všechny, ale může si je během děje domyslet. Příběh také nešťastně komplikuje množství možná až zbytečných postav. Herci tak jen narušují ucelené divákovy myšlenky o pocitech hlavních hrdinů a nepříjemně rozbourávají představovaný děj. Bohužel tak často působí jako nutné kulisy v záběru, nikoli jako dobří herci, kteří mají být solidní součástí děje.

Film však doprovází výborná hudba. Soundtrack nabízí směsici symfonického jazzu a klasické hudby s nádechem Argentiny. Vše dolaďují i taneční pasáže. Coppola také užívá v záběrech černobílé fotografické momenty, které sice odvádějí pozornost od děje, nicméně jen na snesitelnou dobu.

WT100

Tetro je snímkem, který nabízí zbytečnou komplikovanost s přehnaným dramatem mexické telenovely. Ta je pak pouze zabalena rukama dobrého filmaře.

Hodnocení Vládi Baráka: 60 %

  • Našli jste v článku chybu?