Menu Zavřít

Filmová daň pro videotéky

29. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Podpora kinematografie

Na český film nebo digitalizaci kinosálů budou nově přispívat nejen výnosy z reklamy komerčních televizí a kina poplatkem za prodaný lístek, ale i internetové videopůjčovny. Návrh nového zákona o kinematografii, který minulý týden ministerstvo kultury poslalo do meziresortního řízení, počítá s tím, že provozovatelé videoték, z nichž si lze za poplatek stahovat filmy, budou ročně do Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie odvádět jedno procento výnosů.
Poplatky za stažené video se dotknou největších hráčů na trhu, jako je HBO nebo O2, v seznamu poskytovatelů služeb na vyžádání (video-on-demand) jsou ale také malé regionální televize. Novela nicméně počítá s tím, že zpoplatnění internetových videoték dostane odklad až do roku 2016.
I když budou do fondu přitékat peníze z nových zdrojů, neznamená to, že bude bohatší. Ministr kultury Jiří Besser potvrdil, že i po roce 2013 bude fond hospodařit s 300 miliony korun. Loni přitom z reklamy, lístků i vlastní činnosti vydělal 254 milionů korun, skončil ovšem s šedesátimilionovým deficitem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).