Menu Zavřít

Finance

20. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Pokuta je znovu na stole Antimonopolní úřad nevyhoví odvolání šesti stavebních spořitelen proti stamilionové pokutě. Šéf úřadu Martin Pecina vrátí případ k došetření na tzv. první stupeň. Nový výsledek prvoinstančního řízení by měl být znám na konci prázdnin, tedy přibližně dva roky poté, co úřad o pokutě v úhrnné výši bezmála půl miliardy korun v prvoinstančním řízení rozhodl poprvé.

Padesát poboček Raiffeisenbank otevřela v Kladně svou padesátou pobočku na území ČR. Banka bude v rozšiřování své sítě pokračovat i nadále. V nejbližších měsících otevře další nové pobočky především v Praze a ve velkých městech.

Rodí se stoprocentní dcera Tuzemskou stavební spořitelnu Modrá pyramida ovládla Komerční banka, její dosavadní čtyřicetiprocentní vlastník. Uplatnila totiž opci na odkoupení podílu ve spořitelně od německé BHW, která je součástí Deutsche Postbank. BHW má ve spořitelně polovinu, které se chce zbavit za 120 milionů eur. Zda KB získá celý německý podíl, nebo jen 40 procent, není zatím jisté. Opci na zbylých deset procent totiž může uplatnit současný desetiprocentní vlastník - Česká pojišťovna. Ta se zatím nevyjádřila, zda svoji opci uplatní. Je naopak možné, že svoji desetinu prodá Komerční bance, která by tak Modrou pyramidu ovládla úplně.

CIF24

Intesa chce Pradu Italská Banca Intesa kupuje pět procent akcií módní firemní skupiny Prada. Tu kontroluje její šéf Patrizio Bertelli, jeho manželka – designérka - Miuccia Prada a další členové jejich rodiny. Hodnota transakce má být podle zdrojů Financial Times zhruba 300 milionů eur.

Stahují se z Norska Německá banka WestLB prodává privátním investorům svůj podíl (27 procent) v HSH Nordbank, kterou nepřímo kontroluje německý stát. Jedná se o první případ, kdy privátní investoři získají významný podíl ve státem podporované bance. Nejvážnějšími zájemci jsou Hellman & Friedman a JC Flowers, ale ve hře jsou údajně i společnosti Cerberus a Corsair. Podle analytiků hodnota prodávaného podílu je minimálně 1,5 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).