Menu Zavřít

Financial Times: Arktické cíle Pekingu

21. 5. 2013
Autor: profimedia.cz

V minulém týdnu se dostalo nečekané mediální pozornosti mezivládní organizaci Arktická rada, protože v tomto tělesu získaly křesla některé nearktické země jako například Čína.

Zájem odráží napětí, které vzbuzuje jakýkoli čínský krok. Čínské záměry jsou však navýsost pochopitelné. Tající arktický led bude mít značný vliv na klima severovýchodní Asie, kde zřejmě poškodí zemědělství. Čína je zároveň kvůli nízko ležícímu pobřeží zranitelná rostoucí hladinou moře. V průběhu dvaceti let se navíc otevře výrazně kratší severní trasa kolem Ruska pro letní transport čínského zboží do Evropy.

Nyní je pro Čínu zásadní téma tarifů, které Rusko pro transport a využití svých ledoborců nastaví. Čínští představitelé neskrývají obavy, že neúměrné tarify by mohly z cesty udělat spíše objížďku než zkratku. A pak je tu bohatství, ale nejen to nerostné. Předpokládá se, že se objeví i nové rybářské regiony. Často se však zapomíná, že téměř všechny tyto zdroje leží uvnitř hranic států či jejich teritorií. Neměly by tak být vůbec předmětem debaty.

CIF24


• Čtěte také:

Asijské země dobývají arktickou oblast

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).