Menu Zavřít

Finanční ředitelství dostalo za zakázky bez soutěže pokutu 1,3 milionu

12. 10. 2016
Autor: ČTK

Generální finanční ředitelství dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 1,3 milionu korun. Je za zadávání 14 veřejných zakázek bez otevřené soutěže. Zakázky se týkaly softwaru. Pokuta je pravomocná, potvrdil ji nyní předseda ÚOHS Petr Rafaj. Generální finanční ředitelství zvažuje, že proti pokutě podá správní žalobu.

Generální finanční ředitelství postupovalo jen formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podmínky pro tento jednodušší postup ale nebyly splněny. „Postup zadavatele mohl v každém jednotlivém případě podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl Rafaj.

Podle něj generální finanční ředitelství neprokázalo, že by zakázky mohla dělat jen jediná oslovená firma. „Zadavatel pro prokázání důvodu k uplatnění výjimky umožňované zákonodárcem nepředložil žádné technické důvody ani relevantní objektivní důkazy,“ uvedl Rafaj.

Závazek exkluzivity

Generální finanční ředitelství mělo podepsanou smlouvu se společností KONZULTA. Podle Rafaje však ředitelství nemělo dál setrvávat v tomto závazku exkluzivity, ale v každém konkrétním případě namísto toho zkoumat, zda jsou naplněny veškeré zákonem předpokládané podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění.

Zakázky souvisely s vývojem a aktualizací softwarového programu pro výuku a testování znalostí pracovníků a softwarové knihovny.

„Generální finanční ředitelství si ponechává možnost podání správní žaloby proti rozhodnutí předsedy ÚOHS ke krajskému soudu, protože je přesvědčeno, že v daném případě nebylo v plném rozsahu přezkoumáno splnění podmínek pro použití posuzovaného druhu zadávacího řízení,“ uvedla mluvčí finančního ředitelství Petra Petlachová.

Funkčnost softwaru

Finanční ředitelství tvrdí, že jednací řízení bez uveřejnění použilo, aby zajistilo funkčnost softwaru, protože k jeho úpravám nepřevzalo práva od dodavatele. Projekt TaxTest, ke kterému dotčených 14 zadávacích řízení patří, začal ještě před vznikem Generálního finančního ředitelství, upozornila Petlachová.

CIF24

„Pokračování v projektu TaxTest i po vzniku Generálního finančního ředitelství bylo výsledkem rozhodnutí minulého vedení úřadu, na které bylo v souvislosti s tímto systémem podáno trestní oznámení,“ dodala mluvčí.

S dodavatelem softwaru už finanční ředitelství nespolupracuje a jeho systém už neprovozovalo ani v době, kdy ÚOHS zahájil kontrolu, uvedla Petlachová. Obdobný systém nyní Generální finanční ředitelství provozuje vlastními silami za zlomek původních nákladů, doplnila.


Čtěte dále:

Mýto pod lupou. Smlouvu s Kapschem prověří ÚOHS

Pokuta 8,5 milionu pro dopravní podnik platí

Vítkovo ovládnutí společnosti Orco posuzuje ÚOHS

Radovan Vítek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).