Menu Zavřít

Finanční správa nebude firmy zbytečně zatěžovat, slibuje nová ředitelka Richterová

18. 1. 2019
Autor: mfcr.cz

Finanční správa se bude snažit podnikatelům co možná nejvíc vyhovět a neztěžovat jim práci nadbytečnými administrativními úkony. Po jednání se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ohledně daňových kontrol to dnes uvedla nová generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová. S ní se zástupci svazu shodli, že takzvaný bonusový systém odměn pro úředníky nesmí být vázán na doměrek (neuznání) daňového odpočtu na výzkum a vývoj.

„Rozhodně není cílem Finanční správy ČR komplikovat podnikatelům jejich práci, ale bez výběru daní by to nefungovalo v žádném státě. Finanční správa se bude snažit podnikatelům co možná nejvíce vyhovět a neztěžovat jim práci nadbytečnými administrativními úkony,“ uvedla Richterová.

Svaz podporuje boj finanční správy proti daňovým únikům. „Upozornili jsme ale novou generální ředitelku GFŘ, že v poslední době vzrostl počet případů daňových kontrol, které firmy demotivují,“ uvedla generální ředitelka svazu Dagmar Kuchtová.

Svaz se s finanční správou dohodl na uspořádání společných školení za účasti podnikatelů, odborné veřejnosti a finančních správců k novele zákona o daních z příjmů v oblasti odpočtů na výzkum a vývoj.


Přečtěte si: Dnes buďme ještě veselí. Stát utrácí za platy ve státní správě, o prosperitu se nestará

 Ministryně financí Alena Schillerová


„Velmi vítáme, že jedním ze záměrů nové generální ředitelky je, aby finanční správa vybírala ke kontrole daňové subjekty sofistikovaně na základě předchozí analýzy dat o firmách, která má finanční správa k dispozici,“ dodala Kuchtová.

EBF24

Richterová ve funkci nahradila na konci roku Martina Janečka, který na začátku listopadu požádal o odvolání. Finanční správa pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli údajnému nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Kritiku nedávno vyvolal také postup Finančního úřadu pro Olomoucký kraj, který podle médií kvůli kontrole elektronické evidence tržeb vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů.

Čtěte také:

Kombajnér Janeček má po žních: nezákonnosti Finanční správy budou Čechy stát miliardy

Finanční správa plní seznam nespolehlivých osob. Je jich už skoro 7500

Finanční správa rozdala asi 1900 odměn vázaných na doměřenou daň

Finanční správa se chválí: Kontrolní hlášení k DPH přineslo státu miliardy

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).