Menu Zavřít

Finanční ústava nebude. Zadlužení zbrzdí běžný zákon

19. 10. 2016
Autor: Redakce

Česko nebude mít finanční ústavu proti nadměrnému zadlužování. Sněmovna dnes vládní ústavní předlohu neschválila. Opatření proti zadlužování zákonodárci schválili v běžném zákoně. Pro třípětinovou většinu, potřebnou pro schválení ústavního zákona, v dolní komoře chyběly hlasy. Pro zákon nehlasovali sociální demokraté.

Pravidla pro rozpočtovou odpovědnost proti nadměrnému zadlužování Česka asi budou v běžném zákoně. Sněmovna jej na rozdíl od finanční ústavy hlasy koalice schválila. Předloha stanoví, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření. Plnění fiskálních pravidel bude podle normy hodnotit nová rozpočtová rada.

Zákon, který ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident, stanoví, že při překročení hranice pro zadlužení bude muset vláda předložit návrhy státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů tak, aby vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí. Vyrovnané by měly být rozpočty zdravotních pojišťoven. Jako vyrovnané nebo přebytkové by své rozpočty musely sestavovat obce a kraje.

Nová pravidla mají vstoupit v účinnost od 1. ledna příštího roku, pro samosprávy mají začít platit o rok později.

Rozpočtový výbor dříve doporučil poslancům, aby schválili ústavní zákon ve znění pozměňovacího návrhu ODS, který do předlohy zaváděl konkrétní parametry. Ve výboru s tím souhlasilo ministerstvo financí a dnes i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti návrhu se ale vyslovil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že ústavní zákon má být obecný. Už předem řekl, že pokud návrh ODS projde, sociální demokraté zákon jako celek nepodpoří.

Poslanci pak v dílčím hlasování pozměňovací návrh ODS podpořili, při závěrečném hlasování pro ústavní zákon hlasovalo jen 75 ze 171 přítomných poslanců. Závěrečné hlasování rozdělilo vládní koalici. Členové dolní komory za ČSSD a TOP 09 se hlasování zdrželi, proti byli komunisté. Ze sociálních demokratů hlasoval pro zákon pouze ministr vnitra Milan Chovanec. Poslanci vládního hnutí ANO a KDU-ČSL zákon podpořili stejně jako občanští demokraté.

„Je mi líto, že jsme nenašli dohodu nad ústavním zákonem,“ řekl po hlasování Babiš. „Hlavním cílem úpravy je dosáhnout zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí České republiky,“ uvedl ještě v rozpravě před hlasováním. Poznamenal, že Česko nemá finanční ústavu jako poslední země v Evropě, což kazí pohled na veřejné finance země. Navrhovaný strop pro zadlužení je 55 procent hrubého domácího produktu, nyní je zadlužení asi 35,5 procenta, dodal. Podle předsedy TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska obsah předlohy neodpovídá jejímu názvu. „Budeme mít ústavní zákon, který umožní vládě chovat se naprosto rozpočtově neodpovědně,“ řekl také ještě v rozpravě.

„Upínat naděje jen k podílu dluhu na HDP je do jisté míry pofiderní,“ řekl Jiří Dolejš (KSČM). Většina evropských zemí maastrichtské kritérium pro hranici zadlužení 60 procent HDP hluboce nesplňuje, upozornil. V evropském fiskálním kompaktu jsou jiné mechanismy, dodal.

„Je zvláštní, když vláda říká, že má nějakou prioritu, a nejsilnější vládní strana hlasuje proti,“ řekl po hlasování předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Dále čtěte:

Sněmovna neplatí DPH. Finanční úřad žádá změnu

EBF24

TOP 09 chce EET odložit o dva roky. Předvolební kampaň, brání se Babiš

Volební výdaje omezí limity, Zeman zákon podepsal


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).