Menu Zavřít

Financování bioplynek? Banky se neshodnou

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

bankovní úvěry

Pokud jedna banka spustí novinku, která má úspěch, ostatní finanční domy ji obvykle velmi rychle následují. Ne tak u financování bioplynových stanic. Zatímco Česká spořitelna či GE Money Bank už poskytly na výstavbu miliardy korun, Raiffeisenbank nebo ČSOB dávají od bioplynek ruce pryč. „Vnímáme jisté obavy z dalšího rozvoje v těchto oblastech, kde je výnosnost velmi závislá na dalším růstu podpory ze státního rozpočtu,“ vysvětlil šéf útvaru projektového financování ČSOB Jan Troják.
Byznys okolo bioplynových stanic je z velké části postaven na státních dotacích, a především na garantovaných cenách výkupu elektřiny produkované v bioplynkách. A právě z toho mohou mít některé banky strach. Například podpora solárních elektráren rovněž stála na garantovaných cenách za vykoupenou elektřinu. Vláda ovšem výhody nečekaně a velmi výrazně osekala, což pro investory a mezi nimi i některé banky znamenalo čáru přes rozpočet. Obavy proto mohou být na místě.
Některé finanční domy se ovšem nebojí. Česká spořitelna poskytla od roku 2007 úvěry na bioplynové stanice v celkovém objemu šesti miliard korun. „Zájem o výstavbu bioplynových stanic neustále roste, jen za první čtvrtletí letošního roku jsme pomohli financovat více než dvacet nových projektů,“ říká šéf agrotýmu České spořitelny Martin Dykast. GE Money Bank zase poskytla 4,7 miliardy korun na 84 stanic, z toho jenom letos 1,21 miliardy.
Přestože se nedávno systém dotací na výstavbu bioplynových stanic zpřísnil, zájem zatím stále roste, říkají banky. Vysvětlují to tím, že zemědělci věří konceptu bioplynek a vidí v něm diverzifikaci jejich činností. „Druhým důvodem je snaha realizovat tyto projekty v letošním roce z důvodů změny legislativy po roce 2013,“ poznamenává Dykast. „Do dalších let se podpory již neplánují a zemědělci budou muset do projektů vkládat buď více vlastních prostředků, nebo akceptovat delší návratnost celé investice,“ dodává.
Více se prostřednictvím bioplynových stanic hodlá zapojit do zemědělského byznysu UniCredit Bank (UCB). Bioplynky financuje také Komerční banka, která však stejně jako UCB objem poskytnutých prostředků neuvádí.

ebf - tip - debata

Bioplyn za miliardy

Banka*objem poskytnutého financování na výstavbu bioplynových stanic, v korunách*počet financovaných bioplynových stanic
Česká spořitelna*6 mld.*100
GE Money Bank* 4,7 mld.*84
pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).