Menu Zavřít

Fine dining je mrtev

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Nouzový stav byl pro restaurace lekcí do budoucna. Tvrdou, ale užitečnou

Ode dneška lze znovu usednout ke stolu v oblíbené restauraci a dát si oběd nebo večeři i ve vnitřních prostorech.

Pokud se jí podařilo nouzový stav přežít.

I přes avizované zavíračky podniků zvučných jmen, kterým vévodila Kuchyň na Hradě spadající pod křídla Ambiente a jež nakonec otevřela také, se žádné velké haló nekoná. Paradoxně zavřela spíše malá bistra vyhledávaná místními. Na Vinohradech třeba skvělá kavárna s kuchyní hedvábné stezky Momoichi.

Společným prvkem těchto podniků je to, že své uzavření oficiálně nikde neohlásily. Třeba populární Levain Bistro na ještě populárnější Krymské je stále v provozu, ale přitom se na realitních serverech objevila nabídka na přenechání prostoru bistra za náležité odstupné.

To samé platí pro původní Home Kitchen v Jungmannově ulici. Ti, kdo hlásají, že zavírají, zůstávají nakonec otevření, a ti, kteří se tváří, že jedou, nakonec potichu zavírají. To jsou paradoxy!

Každý po svém

I z toho, jak se jednotlivé podniky snažily s krizí vypořádat, si můžeme udělat obrázek o jejich stabilitě a fungování do budoucna. Vítězi posledních dvou měsíců se stali ti, kdo vaří jednoduše, rychle a s sebou. Hamburgery začaly opět válcovat ramen a na pastrami si už pomalu nikdo ani nevzpomene. Kvalitní suroviny, jednoduchost a vztah k hostům jsou ingredience, na které se vyplatilo vsadit.

Udělala to i kodaňská Noma, dlouholetá jednička všech světových žebříčků. Získat do ní rezervaci bez důsledné přípravy bylo takřka nemožné a plánovat jste museli měsíce dopředu. Teď nemusíte na návštěvu ani šetřit. René Redzepi a jeho tým pochopili, že místní si večeři o sedmnácti chodech za téměř deset tisíc korun moc často nedopřejí, a tak v Nomě začali grilovat hovězí burgery, které mohou hosté zapít naturálním vínem po skleničce, a za tento zážitek zaplatí jen pár stovek.

Ti, kdo si sáhli do svědomí a nahlédli do duše svých hostů, začali bleskurychle upravovat své koncepty tak, aby mohli přežít. Fine dining je mrtev, chtělo by se říct. Ale není. Jen v následujících měsících nebude tak posh a fine. Bude vstřícnější k lidem. Nejen cenově. I ti, kteří dobré jídlo milují a neváhají za něj utrácet, mnohdy ocení, když jednotlivé položky na talíři poznají sami a obsluha jim je nemusí představovat deset minut, aby vůbec pochopili, co jedí.

I české špičky oznámily zjednodušování a zlevňování. Ode dneška si v obou pražských michelinských restauracích můžete dát tříchodové polední menu za cenu kolem šesti set korun. A na degustační večeři už si nemusíte vyhradit tři hodiny. Podávat se bude i zkrácené degustační menu, které vám ukáže, co vše v kuchyni dokážou, ale budete si ho moct dovolit i víckrát než jednou ročně.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Provozovatelé všech gastronomických podniků si sáhli na dno. Ale ti, kteří svému oboru rozumějí, se odrazí a vyjdou z téhle bitvy o přežití silnější. Budou si vážit svých zaměstnanců i hostů. Budou umět nacenit svoji práci tak, aby hosté odcházeli s pocitem dobře utracených peněz, ale zároveň restauraci zbylo něco na tvorbu rezerv na horší časy.

Ti, kteří se nepoučili, pravděpodobně do konce roku skončí a prostorů k pronájmu bude volných dost pro každého blázna, který si myslí, že když uspěl v jiném oboru podnikání, může úspěšně provozovat i restauraci. To je tak trochu věčný koloběh. #

WT100

Ode dneška si v obou pražských michelinských restauracích můžete dát tříchodové polední menu za cenu kolem šesti set korun.

  • Našli jste v článku chybu?