Díky své poloze mimo město mají venkovské hotely výhodu prostoru. Často se kolem nich nacházejí rozlehlé parky či zahrady, kde si personál z kuchyně pěstuje vlastní bylinky, zeleninu a ovoce.
Sezonnost je tu pak nejen trendem, ale spíše přirozeným stavem, kdy se vaří z toho, co zahrada dá. Vykouzlit fantastické jídlo z nejdražších surovin, jako jsou mořské plody, stařené hovězí nebo lanýže, není až tak složité. Zato uvařit skvělé jídlo hodné označení fine dining z několika levných ingrediencí je umění. Zeleninové kombinace a nápaditá spojení chutí už mnoho z nás přesvědčily, že vegetariánské pokrmy mohou být chutné, ba i překvapivé. Nicméně takové vaření vyžaduje daleko větší zkušenosti, invenci a chuť si trochu hrát. Ovšem když se spojí krásné prostředí, lokální jídlo a nápaditý šéfkuchař, můžete si být jisti, že takové místo stojí za návštěvu.
Hotelové restaurace často trpí tím, že se tzv.
hosté z ulice ostýchají do nich zavítat. Projít bránou přepychového zámku může být zážitek na celý život, ale obavy z příliš škrobeného prostředí někdy převáží nad chutí vyzkoušet něco nového.
Je to ovšem velká škoda. I luxusní butikové hotely dnes jdou cestou méně formálního přátelštějšího prostředí. Málokde už potkáte číšníky v bílých rukavičkách. Nemusíte se bát, že se tu budete cítit nesví. A to i ve chvíli, kdy si nebudete úplně jisti, který příbor použít. Pokud byste se přesto obávali rezervovat si stůl na večeři v podobném podniku, zajeďte si sem alespoň jednou za čas třeba na nedělní oběd.
Posedět si v parku nádherného sídla v ještě daleko uvolněnější atmosféře může být dobrým kompromisem. Dalším krokem, který vřele doporučujeme, je užít si v takovém hotelu celý víkend. Nechte ze sebe opadnout pocit nejistoty a naopak si užívejte veškerou péči, kterou vás tu zahrnou. Personál je profesionální, a tak se nemusíte bát, že by vám jakýkoli přešlap proti etiketě dal najevo. Tím, že do luxusních hotelů nejezdíme denně, daleko více si vychutnáváme pohodlí a pozornost personálu.
Služby a péče jsou právě tím, co odlišuje dobré hotely od těch nejlepších a proč také jedna noc může stát několikanásobně více. Lidská práce je drahá a k zachování nejvyššího standardu je lidí, kterých si možná ani nevšimnete, v hotelu potřeba opravdu dost. Naplánujte si takový zážitek a těšte se třeba na rozestlanou postel s čokoládou a pohádkou na dobrou noc.
Zámek Liblice Nedaleko Mělníka leží barokní zámeček obklopený nádhernou zahradou. Pro místní restauraci jsou využity nejkrásnější prostory budovy plné obrazů, fresek a štukové výzdoby. Zaměřují se tu na českou kuchyni s důrazem na původ surovin. Objednat si tak můžete zvěřinu z nedalekého Hostína, byšické pstruhy nebo pivo z pivovaru v Lobči. My oceňujeme vlastní řadu kávy z blízké pražírny. Dokonce i vína se v Zámku Liblice snaží nabízet primárně z regionu. V letních měsících můžete ochutnat lahve mělnického nebo litoměřického vína v zámeckém parku, nabízejí tu totiž piknikové koše, do nichž vám připraví domácí pochutiny.
V Polích Restaurace a penzion V Polích zosobňují luxusní verzi českého venkova. Českého spíše jen polohou, protože stylem se blíží více Francii. Kamenná stavba s vkusnými rustikálními interiéry je oblíbeným výletním místem pro Pražany. Restaurace mění nabídku každý den podle toho, co kuchař nakoupí a jaká surovina ho inspiruje. Menu najdete napsané jen na tabulích rozvěšených po stěnách, a když některý pokrm dojde, jednoduše ho smažou. V Polích pořádají časté tematické dny od fantastické svatomartinské husy až po chřest nebo jahody. V létě doporučujeme udělat si rezervaci na venkovní terase. Areál bývalého jezuitského statku je uzavřený, a tak si tu můžete vychutnat rodinnou oslavu nebo si zajet na nedělní oběd s výhledem do přírody.
Piano Nobile, Chateau Mcely Chateau Mcely jsou stálicí mezi luxusními butikovými hotely v Česku. Za 13 let od otevření celý tým vypiloval péči o hosta k dokonalosti. Podobně je na tom i restaurace Piano Nobile, v níž šéfkuchař Honza Štěrba využívá plody vlastní zahrádky a okolních lesů. Nádherné zámecké prostory se hodí pro slavnostní události, pokud toužíte po uvolněnější atmosféře, rezervujte si stůl v patiu Bellavista, které volně přechází do zámeckého parku. Menu se mění podle toho, co příroda nabízí. Nicméně místní signature dish je v nabídce vždy a my ho jednoznačně doporučujeme vyzkoušet. Jedná se o rodinný recept majitelů zámku, tresku babičky Cusumano. Svěží ryba s kapary a domácími sušenými rajčaty je vždy dobrou volbou. Ve Mcelích mají také šikovného barmana, a tak můžete večer začít nebo naopak zakončit promyšlenými drinky nebo zajímavou nabídkou rumů. Mcely rozhodně stojí za návštěvu, tak se nebojte zajet si sem klidně jen na jídlo. Chateau Clara Futura Na konci loňského roku se po rozsáhlé rekonstrukci otevřel zámecký hotel Clara Futura v Dolních Břežanech. Budova patřící Arcibiskupství pražskému je jednoduše nádherná. Designově naprosto čistý interiér, úžasné prosklené atrium i venkovní prostory jsou zpracovány na české poměry opravdu v nevšední kvalitě. Naštěstí úrovni designu konkuruje i kvalita restaurace. Té šéfuje Michal Keštefran, který má za sebou zkušenosti ze stáží ve Francii i v londýnské michelinské restauraci Kitchen W8. Lehká kuchyně ze sezonních surovin je jasně čitelná, kombinuje chutě, které k sobě přirozeně ladí, a navíc ji tu umně párují s pěkným výběrem vín. Clara Futura je jedním z nejzajímavějších počinů za poslední dobu, v Břežanech ji nesmíte minout.
La Mamma Cucina, Mamma’s Boutique Hotel Butikový hotel na poděbradské kolonádě je tím nejlepším, kde se v lázeňském městě ubytovat. Malá kapacita je tady zárukou skvělého servisu. Milý personál najdete i ve spodním patře budovy, v restauraci La Mamma Cucina. Z jejího názvu je jasný vliv Itálie, krom těstovin a lehkých pokrmů z pár kvalitních surovin tu podávají výtečné ryby. Doporučujeme nechat si poradit od obsluhy a vybrat některou z mořských ryb, jejichž nabídku obměňují každý den, aby zaručili stoprocentní čerstvost. Velmi povedený je současně i interiér podniku, dřevo a sklo vytvářejí vzdušný prostor a žlutá sedačka umocňuje atmosféru Středomoří. Na „Itálii“ do Poděbrad? Určitě ano.
Mlýn Danemark Do adults only hotelu u Kutné Hory se jezdí výhradně odpočívat. Bez dětí a ideálně bez internetu, zato s pozorným personálem a výborným jídlem se tu tráví víkendy nicneděláním. V hotelu jen s několika málo pokoji se budete cítit jako v showroomu s luxusním nábytkem, v němž se povedlo vytvořit útulnou domáckou atmosféru. Restauraci, která je stejně jako celý hotel otevřena od čtvrtka do neděle, kraluje Lukáš Čapek. Ten přistupuje k tvorbě menu velmi kreativně a snaží se využívat plody okolní přírody. Pokud se v Mlýnu Danemark ubytujete, budete mít v ceně pokoje i čtyřchodovou degustační večeři. Můžete k ní volit víno především z Francie, navíc s vynikajícím výběrem šampaňského. Návštěva Danemarku nebývá programem na každý víkend, ale nepochybně jí nebudete litovat. Statek Luníkov Venkovská nebo domácí, to jsou hlavní charakteristiky restaurace na Statku Luníkov. Rustikální prostory naznačují, že se tu vaří poctivě a jednoduše. Velkou část pozemku penzionu tvoří zahrádka, kde majitelé pěstují zeleninu a bylinky, které slouží jako základ většiny pokrmů. Pečlivě si tu vybírají ovšem i maso a mléčné výrobky, které odebírají od lokálních dodavatelů. Vyplatí se tu zastavit i na odpolední kávu z nedaleké pražírny. Vychutnejte si ji na zápraží a objednejte si čerstvý zákusek, jehož vůni ucítíte z kuchyně. Skvělé jsou místní buchty, ale vyzkoušejte i domácí džemy nebo paštiky. Jednoduše dobré jídlo.
Panství Dlouhá Lhota V dojezdové vzdálenosti od Prahy je hotel, který má vše. Luxusní vzhled, rozlehlé wellness, krásnou zahradu a nechybí ani kvalitní restaurace. Líbí se nám, že nezapomínají na lokálnost, a tak tu můžete ochutnat několik tradičních jídel z oblasti Příbramska, zkuste třeba mladé jarní brambory na loupačku. Vyplatí se nechat si poradit s párováním vína. Místní vinný sklep je nejen krásný, ale navíc se v něm pořádají vinné degustace. Můžete ochutnat víno s etiketou panství, pro které byl vybrán německý ryzlink. V létě tu využívají venkovní prostor s grilem a udírnou a pro hosty připravují posezení na nádvoří zámku.
Restaurant Sequoia, Zámek Ratměřice Zámecký hotel v Ratměřicích je obklopený parkem s nejvyššími sekvojemi v Česku. V zahradě se nejen příjemně odpočívá, na terase si při hezkém počasí můžete vychutnat jídlo restaurace Sequoia. Relativně nově ji vede šéfkuchař Pavol Pavlík, který působil devět let v pražské restauraci Le Terroir. Poté stál u zrodu Severem inspirované restaurace Bistrot 104 nebo mimořádného projektu Benjamin ve Vršovicích. Pavlík je známý svými netradičními kombinacemi, ovšem v Ratměřicích vsadil na pokrmy, které spojují klasičtější chutě. Očekávejte skvěle připravené jídlo a pokrmy dotažené k dokonalosti. Doporučujeme nechat si místo na sladké a objednat si signature dish Sequoia. Jedná se o dezert ve tvaru šišky s ostružinami, karamelem a zmrzlinou z jehličí. Stavte se tu na večeři nebo si tu se svými kolegy naplánujte přepychový teambuilding.