Menu Zavřít

Finská dcera Škody Transportation dodá tamním drahám vozy za 1,4 miliardy

31. 8. 2017
Autor: skoda.cz

Finský Transtech, dceřiná společnost Škody Transportation, dodá do Finska 20 dvoupodlažních osobních vagonů za téměř 1,4 miliardy korun. Finské dráhy využily opci kontraktu z roku 2015. Výroba začne v příštím roce. První vozy škoda předá v roce 2019.

„První osobní vůz byl na finské tratě nasazen už v červnu 1998 a nyní vozí cestující více než 270 těchto vozidel na všech hlavních tratích. Škoda má na náročném skandinávském trhu stále silnější zvuk. Místní zákazníci jsou s našimi výrobky spokojeni,“ řekl šéf představenstva Škody Transportation Tomáš Ignačák. Podle něj to dokazuje nejen nová zakázka, ale i kontrakty na nízkopodlažní tramvaje do Helsinek za více než čtyři miliardy korun uzavřené na konci loňského roku.

Osobní vozy, jejichž rychlost je až 200 km/hod., jsou tlakotěsné s kvalitní tepelnou izolací až do minus 35 stupňů Celsia. Tlakotěsné jsou i přechodové uličky, v důsledku čehož je pohyb mezi vagóny pohodlný a bezpečný. Všechny vozy mají silnou hliníkovou konstrukci. „Díky komfortu a spolehlivosti se staly mezi cestujícími velmi oblíbenými. Vynikají prostorným a světlým interiérem s širokým rozsahem služeb,“ řekl předseda představenstva Transtechu Zdeněk Majer.


Přiblížil se prodej plzeňské Škody Číňanům? Čtěte více

 Škoda Transportation


Finské státní dráhy získají 20 vozů označených jako model Ed, které jsou vybaveny 113 sedadly v obou podlažích a koncovém oddílu. Firma nabízí také model Eds pro rodiny a cestující se sníženou mobilitou a Edfs, který má navíc oddíl pro průvodčího a jídelnu.

ebf - tip - debata

Transtech
Transtech s více než 500 pracovníky byl založen v roce 1985 a je to největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Vyrábí hlavně dvoupodlažní elektrické vagony, tramvaje a strojírenské produkty. Škoda koupila kontrolní podíl v Transtechu v srpnu 2015, šlo o její první akvizici v západní Evropě. K jeho klíčovým zakázkám patřila tehdy právě dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagonů pro státní dráhy. Finský podnik má roční obrat přes 2,5 miliardy korun.

„Finská osobní vnitrostátní železniční přeprava pokračuje ve výrazném růstu. Letos se počet přepravených zvýšil o téměř deset procent, na většině hlavních tras dokonce o 20 procent. Významnými investicemi do rozšiřování kapacit chceme umožnit další růst železniční dopravy i v budoucnosti,“ řekla první viceprezidentka Finských státních drah VR Maisa Romanainenová, Dnešní stav infrastruktury podle ní nedovoluje rozšiřovat nabídku služeb v denních špičkách.

Dále čtěte:

Motory od Škody Electric budou pohánět obří důlní vozy na Sibiři

Škoda Transportation založila firmu v USA

Škoda Transportation dodá do Helsinek 49 tramvají za 4 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).