Menu Zavřít

Finsko chce po Řecku, aby převedlo část majetku na novou společnost

29. 8. 2011
Autor: profit

Finsko navrhlo, aby Řecko převedlo část svého majetku na nově vzniklou lucemburskou holdingovou společnost, aby tak státy eurozóny získaly záruky za půjčené peníze na pomoc Řecku. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: Miloslav Hamřík

Tento plán, který byl zpracován už v červnu, počítá s tím, že by vzniklá společnost měla jednoho výhradního držitele akcií. Tím by bylo Řecko. Pokud by ale Řecko zbankrotovalo, vlastnictví firmy by přešlo na věřitele, kteří by tak získali od Řecka záruky za poskytované půjčky, uvedla agentura Reuters s odvoláním na interní unijní dokument.

Na základě finského návrhu by řecká privatizační agentura převedla aktiva na lucemburskou společnost. Tento krok by ale narazil na silnou opozici v samotném Řecku, kde se vláda důrazně postavila proti tomu, aby jako kolaterál poskytla půdu či své podíly v podnicích.

Finská iniciativa se stala i jedním z bodů mimořádné páteční videokonference ministrů financí eurozóny (Eurogroup). V minulém týdnu Rakousko, Nizozemsko a Slovensko potvrdily, že chtějí, aby jim Řecko výměnou za úvěr poskytlo stejné záruky, jaké dostalo Finsko.

WT100

Ratingová agentura Moody's již varovala, že série dohod, které by nutily Řecko, aby výměnou za finanční pomoc poskytlo záruky, by mohly mít negativní vliv na hodnocení nejen této země, ale i dalších zemí eurozóny v potížích. Podle Moody's by takový postup mohl vést k zpoždění vyplacení další tranše a uvrhnout Atény i do platební neschopnosti.

Eurozóna se 21. července na mimořádném summitu dohodla na druhém záchranném balíku pro Řecko ve výši 109 miliard eur (přes 2,6 bilionu Kč).

  • Našli jste v článku chybu?