Menu Zavřít

Firem s vlastníkem v daňovém ráji letos ubylo. Je jich tam 13 346

18. 4. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Acp - Wikimedia Commons

Dosavadní trend se možná začíná otáčet. V prvním čtvrtletí letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, snížil o 73 na 13 346. Doposud v ročním srovnání počet soustavně stoupal. Majitelé z destinací považované za daňový ráj nyní kontrolují 3,05 procenta českých firem. Do jejich základního kapitálu ke koncio března investovali přes 403 miliard korun.

Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Ke konci loňského roku vlastníci z daňových rájů investovali do základního jmění ovládaných firem 417 miliard korun.

„Zatím je předčasné hovořit o poklesu zájmu o daňové ráje, statistiky je nutné sledovat v delším časovém horizontu,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Jak fungují daňové ráje? Přečtěte si: Offshore aneb V ráji milionů za vodou

K největšímu odlivu firem došlo v letošním 1. kvartálu u evropských destinací. U Lucemburska činil pokles 53 firem, u Kypru o 44 a Nizozemska o 34. Naopak největší absolutní přírůstek zaznamenaly USA (26 nových), Marshallovy ostrovy (15), Malta (13), Hongkong (8) a Spojené arabské emiráty (8).

Panama Papers

Téma daňových rájů se stalo aktuálním před několika týdny, když aféra Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z řad politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.

Stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum.

ebf - tip - debata

Vývoj počtu českých společností s vlastníkem v daňovém ráji  Vývoj počtu českých firem v daňových rájích Zdroj: Bisnode

Dále čtěte: Lukáš Kovanda: Daňové ráje - sex, drogy a Apple

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).