Menu Zavřít

Firma EEH postaví v Libereckém kraji 13 větrníků, turbíny koupí od Němců

20. 4. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

V Česku vyroste po dvouleté přestávce první větrný park. A ne ledajaký. Celkem třináct stožárů s vrtulemi bude stát u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Investor, kterým je pražská firma EEH, chce větrníky poblíž česko-polské hranice postavit a spustit do října letošního roku.

Dodavatelem 13 větrných turbín o celkovém výkonu 26 megawattů bude německý výrobce Senvion. Vedle samotné dodávky technologie bude zajišťovat také údržbu elektráren.

Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka s realizací projektu souhlasí. „Již před lety získal nadpoloviční podporu většiny obyvatel okrajových částí Václavic a Uhelné, vyjádřenou hlasováním v anketě. Tehdejší zastupitelstvo města názor obyvatel respektovalo a podle toho hlasovalo v dalších krocích,“ připomíná Horinka.

Stát už sice výstavbu nových větrných elektráren nepodporuje, ale existují výjimky. Nárok na pevnou výkupní cenu mohou získat firmy, které nejpozději v září 2013 získaly autorizaci ministerstva průmyslu a obchodu nebo které nejpozději v srpnu 2011 zahájily územní řízení. Podmínkou je v obou případech dokončení elektrárny do šesti let od získání povolení.

Záměr postavit větrný park u Hrádku nad Nisou je starý více než deset let. Schvalovací kolečko po úřadech začalo v létě 2009 a skončilo teprve nedávno. Původní majitelé firmy EEH Jan Červeň a Vladimír Novák nevydrželi a firmu před více než rokem prodali. Projekt tedy dokončí až nový vlastník EEH, kterým je firma Cergeros vedená Davidem Lukešem a Markem Langem.

MMF24

Lehké to v minulosti neměl ani německý výrobce turbín Senvion, dříve známý pod názvem Repower. Během let 2007 až 2015, kdy jej vlastnil indický koncern Suzlon, se mu moc nedařilo. Na vzestupnou dráhu se jej snaží vrátit finanční investor Centerbridge Partners, který Senvion před dvěma lety koupil a loni uvedl na frankfurtskou burzu.

Z energetiky dále čtěte:

Boj mezi Rusy a Saúdy o prvenství na ropném trhu se přenáší i do Česka

ČEZ má nový problém. Padající zisky doprovází nárůst zadlužení

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).