Menu Zavřít

Firma plná špionů

23. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Insolvenční správce sehnal půl miliardy na provoz loterijní firmy. Souboj finančních skupin o ovládnutí společnosti přitom pokračuje.

Městský soud v Praze poslal Sazku minulé pondělí definitivně do konkurzu. Vládu nad firmou přebral její insolvenční správce Josef Cupka. Pokud si ale někdo myslel, že tím notně třaskavá kauza končí a na řadu přijde jen „nudné“ vypořádávání závazků loterijní firmy, tak se zmýlil.

Peníze už jsou

Přebírám Sazku, sháním peníze na provoz, nemám čas ani na patnáctiminutovou schůzku,“ konstatoval v polovině minulého týdne Cupka. Sehnat peníze na provoz zbankrotované společnosti pro něj byla jedna z priorit. Firma totiž potřebuje přes šedesát milionů korun na úhradu správních poplatků ministerstvu financí, další miliony korun na výplatu výher, u kterých se blíží termín splatnosti. Navíc musí zaplatit mzdy svým zaměstnancům. Ti jsou pro další chod firmy klíčoví. Koncem týdne si Cupka mohl alespoň částečně oddechnout, peníze sehnal. Spolu s věřitelským výborem přijal totiž nabídku firmy Moranda, která loterijní firmě poskytne až půl miliardy korun. Prvních dvě stě milionů korun dostane Sazka okamžitě. Morandu ovládá skupina PPF, která je rovněž majitelem vydavatelství Euronews. PPF postupuje v „případu“ Sazka společně s KKCG, obě firmy jsou největšími věřiteli loterijního podniku. Úvěrovou smlouvu na půl miliardy korun má Sazka splatit do dvou let. „Podařilo se nám tak zajistit nezbytnou injekci, která pomůže Sazku nastartovat a vrátit zpět do původní kondice tak, aby si znovu získala důvěru sázejících,“ uvedla mluvčí konkurzního správce Lenka Tichá. PPF zdůvodnila poskytnutí půjčky Sazce snahou o to, aby firma zůstala zachována při životě a obnovila důvěru u sázejících, provozovatelů distribuční sítě a zaměstnanců. Cupka měl přitom na stole dvě nabídky na financování Sazky, kromě té od Morandy také od společnosti Gladiolus, kterou ovládají investiční skupina Penta a E-Invest Martina Ulčáka. Mluvčí Penty Martin Danko uvedl, že Gladiolus v úterý 31. května informoval konkurzního správce o tom, že je připraven poskytnout Sazce řádově stovky milionů korun na zabezpečení provozního financování. Firma zároveň konkurzního správce požádala, aby specifikoval výši potřebné sumy a podmínky, za kterých je loterijní firma ochotna úvěr přijmout. Cupka ale nabídku označil za málo konkrétní a odmítl ji. Penta poté Cupkovo rozhodnutí označila za málo transparentní, podle ní dosvědčuje spojení insolvenčního správce s PPF a KKCG.

Riziko škůdců

Insolvenční správce sehnal peníze, tím ale jeho problémy ani zdaleka nekončí. Například při získávání kontroly nad loterijní společností. „Ano, při přebírání jsou problémy,“ konstatoval Cupka bez dalších podrobností. Centrála Sazky je rozdělena na několik zón, vstoupit do nich není možné bez speciální vstupní karty. Ne každý ze zaměstnanců může do všech prostor. A to je první z možných problémů. Cupka a jeho několikačlenný tým sice mohou do všech prostor v budově, nemají ale kontrolu nad pohybem dalších zaměstnanců. Po centrále Sazky se tak mohou nekontrolovatelně procházet osoby věrné šéfovi firmy Aleši Hušákovi, jehož pravomoci jsou nyní formálně nulové. Tito členové „Hušákovy party“ pak mohou fungovat, nadneseně řečeno, jako záškodníci tím, že vynášejí informace o aktivitách Cupkova týmu, případně jej zdržují v práci. „Někdo by mohl v krajním případě třeba odstřihnout Sazku od venkovního systému a přerušit její spojení s distribuční sítí a podobně,“ řekl týdeníku Euro zdroj blízký konkurznímu správci. Dodal však, že taková hrozba již patrně byla zažehnána. Jiným úskalím je zkoumání pracovních smluv zaměstnanců Sazky. Ty mnohdy obsahují dodatky o vyplácení velmi štědrých bonusů. „Právníci Cupkova týmu teď probírají jednu smlouvu po druhé a hledají možnost, jak takové bonusy zrušit. Jen pánbůh ale ví, co ještě vyjde na světlo,“ dodal zdroj.

CIF24

Padák pro Hušáka

Jeden dokument již vyplaval, Hušákova pracovní smlouva. Pokud bude Hušák odvolán z funkce nebo sesazen na hůře placenou pozici, dostane podle Hospodářských novin zlatý padák ve výši přesahující 60 milionů korun. Dalších patnáct milionů má dostat jako podíl na loňském zisku Sazky, a k tomu je ještě nutné připočítat čtrnáctimilionový roční plat. Cupkův tým teď zkoumá, jak se Hušáka zbavit, aniž by předlužená Sazka musela tak vysokou částku zaplatit. Patrně proto ještě sedí v čele firmy. Jeho smlouva přitom obsahuje i další benefity, kromě jiných i reprezentační fond ve výši sto tisíc korun měsíčně, úhradu luxusních služebních cest a zdravotní špičkové péče. Smlouva je navíc rozpracována do absolutních detailů, řeší třeba i to, na jak velký počet vizitek a kolik archů osobního hlavičkového papíru má šéf Sazky ročně nárok. Pamatováno je i na Hušákovu rodinu, kromě jiného jeho ženě společnost hradí cesty na dovolené. I kvůli někdejší rozmařilosti Sazky stále přetrvávají pochyby, jak loterijní firma, která ročně vydělávala až 1,25 miliardy korun po zdanění, nakládala se svými prostředky. Na to by měla přijít společnost PricewaterhouseCoopers, která zkoumá toky finančních prostředků v Sazce a jejich užití. Možná se i v této souvislosti ještě dočkáme zajímavých zjištění.

Neochotné ČSTV

Ačkoli je Sazka v konkurzu, postup jejího největšího akcionáře, Českého svazu tělesné výchovy, s touto skutečností jaksi nekoresponduje. Chování šéfa svazu Pavla Kořana působí nezodpovědně a zmateně. Pokud pomineme, že Kořan přes aktuální stav loterijní firmy stále lpí na tom, aby v jejím čele zůstal Hušák, komplikuje situaci i tím, že není ochoten jednat o kompromisním řešení s největšími věřiteli, tedy PPF a KKCG. Situaci navíc zašmodrchává i dopisy, které rozesílá členům ČSTV. V jednom z nich, z 1. června, informuje členy o sestavení vyjednávacích týmů, které budou jednat se zájemci o řešení aktuální situace Sazky. Tedy s uskupením PPF a KKCG ale i s jejich protivníky, společnostmi Penta a E-Invest. „Pro úplnost oznamuji, že předseda představenstva Sazky (Hušák – pozn. red.) podává odvolání proti usnesení Městského soudu v Praze, kterým byl prohlášen konkurz na Sazku. Doplní tak řadu dalších odvolání, která již byla soudu předána jinými subjekty,“ uvádí se v dokumentu, který má týdeník Euro k dispozici. Dle dobře informovaných zdrojů proběhlo ve čtvrtek 2. června jednání mezi zástupci ČSTV a uskupením PPF a KKCG o dalším osudu Sazky. Ještě před několika dny nabízeli největší věřitelé firmy jejím akcionářům dvacetiprocentní podíl v ozdravené firmě. To už ale neplatí. Aktuálně KKCG a PPF nabídli místo podílu „jen“ finanční příspěvek na provoz svazů, závislý na hospodaření Sazky, a to až 200 milionů korun ročně. K žádné dohodě ale nedošlo. „Především kvůli nulové ochotě ČSTV situaci jakkoli řešit, stejně tak i neochotě sesadit Hušáka z postu generálního ředitele firmy,“ konstatoval dobře informovaný zdroj blízký věřitelům. Ve stejný den jednal ČSTV i s Pentou a E-Investem. Výsledky rokování zatím nejsou známy. Pro úplnost je ale nutné dodat, že E-Invest v pátek 3. června poslal médiím tiskovou zprávu, ve které oznámil, že je ochoten přebrat aktiva Sazky za 3,5 miliardy korun. Navýšil tak nabídku Penty, která byla za loterijní byznys Sazky ochotna zaplatit až 2,5 miliardy korun. Je tedy jasné, že vývoj kolem největší tuzemské loterijní firmy bude i v následujících týdnech ve znamení dalšího pokračování přestřelky mezi největšími věřiteli firmy KKCG a PPF na straně jedné a uskupením Penta, E-Invest na straně druhé. Stejně tak se zcela jistě objeví i další zajímavé informace o dění v loterijní firmě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).