Menu Zavřít

Firmy nevyužívají všech možných úspor na daních

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Některé podniky nedostatečně optimalizují daně a nevěnují potřebnou pozornost novelizaci zákonů — takový je závěr vyplývající z průzkumu společnosti Deloitte, která oslovila zhruba 700 klíčových a finančních manažerů firem v České republice.

Autor: Profit - Jakub Stadler

Jako značně překvapivá se ukázala informace, že na 63 % dotázaných respondentů a jejich společnosti neměly žádný přímý vliv změny v oblasti DPH platné od 1. ledna 2009. Tento výsledek ale vyvolává pochybnosti, zda praktický dopad novelizovaného znění DPH nebyl ze strany podnikatelských subjektů podceněn.

V době ekonomické recese je otázka úspor nákladů klíčová pro většinu obchodních společností. Deset otázek, na které odpověděli generální a finanční ředitelé významných českých společností, bylo zaměřeno na celé spektrum daňových oblastí.

Průzkum ukázal, že ne všechny podniky dostatečně optimalizují daně a daňové platby, což v konečném důsledku oslabuje jejich ekonomickou situaci. Průzkum například ukázal, že více než 52 % respondentů neporovnalo platby záloh na daň z příjmů s očekávanou daňovou povinností a tudíž nepožádalo o zrušení nebo snížení splatných záloh. Rovněž tak takřka 50 % respondentů neprověřilo využitelnost daňových ztrát v budoucích letech, což může v budoucnosti způsobit problémy s jejich využitím.

CIF24

„Společnosti velmi často posuzují výši daňové povinnosti jako fakticky danou, bez možnosti významného ovlivnění či optimalizace, což může zbytečně oslabovat jejich ekonomickou pozici. S ohledem na současný negativní ekonomický vývoj má každá uspořená koruna dvojnásobný význam, než v minulosti a možnosti úspor v daňové oblasti by tudíž neměly být opomíjeny. Příležitosti vidíme nejen v oblasti uznatelnosti nákladů pro účely daně z příjmů či v maximalizaci odčitatelných položek jako například 100 % odčitatelné položky na výzkum a vývoj, ale rovněž tak v oblasti DPH či zaměstnaneckých benefitů,” zmínil partner z daňového oddělení společnosti Deloitte Marek Romancov.

Více na Nasepenize.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).