Menu Zavřít

Firmy stále více chtějí zelenou elektřinu. Jen za poslední rok zájem vzrostl dvojnásobně

11. 8. 2017
Autor: Jan Rash/Euro

Jsme přátelští k životnímu prostředí a proto nakupujeme elektřinu z obnovitelných zdrojů. K ekologicky citlivému podnikání se hlásí stále více firem a podnikatelů. Někteří si k tomu pořizují i příslušné potvrzení, že nakoupená elektrická energie je doopravdy „zelená“.

Jak potvrzuje správce energetického trhu OTE, zájem o takzvané záruky původu roste. Jen v červenci vydal státem vlastněný podnik OTE více než 216 tisíc záruk o původu, což odpovídá objemu 216 milionů kilowatthodin elektrické energie. Loni v červenci byl tento objem ani ne poloviční - 105 milionů kWh. Pro srovnání, v červenci 2014 se potvrzení týkala jen objemu 23 milionů kWh. „Pozorujeme rostoucí zájem o záruky původu. Stále více společností má zájem o elektřinu z obnovitelných zdrojů,“ uvedl člen představenstva OTE Igor Chemišinec. Ze statistik OTE lze dále vyčíst, že zájem o tuto certifikovanou zelenou elektřinu je v Česku i za hranicemi. Domácí zákazníci v červenci spotřebovali 130 milionů kWh, přičemž zájem byl hlavně o energii z malých vodních elektráren a zdrojů spalujících biomasu. Zbytek elektřiny se zárukou původu směřoval do zahraničí.
Přečtěte si o skrytých nákladech na výrobu větrné elektřiny:

Stavba větrných turbín: milionový byznys pro techniky bez závratí

 Servis větrné elektrárny francouzského Alstomu.
K nákupu výhradně zelené energie se zavázalo již více než sto velkých globálních společností. Mezi členy klubu RE100 lze nalézt koncerny ABInBev, BMW, Coca-Cola, Facebook, Google, HP, Ikea, ING, Lego, Microsoft, SAP, Starbucks, Tesco i řadu dalších známých jmen. Některé společnosti chtějí dosáhnout hranice sta procent již v roce 2020. Na stoprocentně zelenou energii dosáhnou i domácnosti a malé firmy; stačí využít některého z ekologických tarifů v nabídce energetických společností. V současnosti je na českém trhu nabízejí E.ON Energie, Pražská energetika a také firma Nano Green. Přečtěte si více o elektřině z obnovitelných zdrojů:

Budoucnost obnovitelné energie? Ve skotských vodách roste první plovoucí větrná elektrárna

Kontroverzní česká společnost bude v Rusku vyrábět větrné turbíny

Proti proudu: větrná energetika zažívá v Evropě boom, Češi ale větrníky odmítají


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).