Menu Zavřít

Fischer uspěl v senátních volbách, chystá se znovu kandidovat na prezidenta

13. 10. 2018
Autor: čtk

Novým senátorem za Prahu 12 se stal někdejší diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V dnešním druhém kole senátních voleb porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty). Po zvolení řekl, že počítá s kandidaturou na prezidentské křeslo i v dalších volbách, které budou za necelých pět let.

„Počítám s tím, že za čtyři roky bude Česká republika v jiném světle a bude mít možná úplně jinou agendu než dnes. Sám za sebe ale se chci připravit, aby voliči se mnou mohli počítat,“ řekl Fischer.

Do Senátu Fischer kandidoval jako nezávislý, spolupracoval přitom s ODS, lidovci, TOP 09 a hnutím STAN. Dnes večer dorazil do sídla občanských demokratů. Řekl, že se zatím pro stranický klub nerozhodl a vstoupí do jednoho od čtyř podporujících stran. Ke vstupu ho přesvědčí složení frakcí i případná nabídka práce v Senátu, uvedl. „Určitě velmi rád pomůžu se zahraniční politikou, s obranou a bezpečností, s evropskými věcmi, ale určitě i dalšími. Rozhodně se nebráním, vím, že se to v Senátu musí odpracovat,“ dodal.


Podívejte se na výsledky druhého kola:

Druhé kolo senátních voleb: vítězem ODS, uspěla v deseti z jedenácti duelů

 Spokojený lídr. Předseda ODS Petr Fiala označil zisk deseti senátorských křesel prvním vítězstvím strany po devíti letech


Představu o tom, kdo by měl vést horní komoru, Fischer má. Jméno prozradit nechtěl. ODS už oznámila, že pokud se stane nejsilnějším klubem, navrhne do předsednické funkce dosavadního místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu. „Já bych určitě chtěl podpořit takového předsedu Senátu, který odolá v nepřízni mediálním i politickým tlakům a tlakům firem. Senát se musí umět postavit například vládní většině, nebo i tomu, co dělá prezident republiky,“ dodal Fischer. Řekl, že ale jmen padá víc než jen Kuberovo.

Z nadprůměrné volební účasti v Praze 12 má Fischer radost. Za svým úspěchem vidí brzký start kampaně. „My jsme začali sbírat podpisy pro tu kandidaturu poměrně brzy a v tom terénu jsme byli už na jaře. Když potom začala kampaň, tak jsme plynule přešli z jednoho módu - sbírání podpisů - do druhého módu - oslovování voličů,“ uvedl nový senátor. Připomněl, že se jeho pražský obvod skládá i z malých obcí, které mají své specifické problémy.

Dále čtěte:

WT100

ANO mimo hru. Brno povede koalice ODS, Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD. Megapodraz, reaguje Babiš

ANO ovládlo většinu velkých měst, Foldyna chce kvůli debaklu ČSSD rezignovat

Zeman: Volby nepřinesly žádné zemětřesení, za debakl ČSSD v Praze může Poche

Vodrážka bude starostou Prahy 13 popáté za sebou. ODS se dohodla s ANO, lidovci a STAN

Foldyna couvá z oznámené rezignace. Odchod ze stranických funkcí ještě zváží

Filipovo Waterloo. Radnice tří z pěti největších českých měst budou bez komunistů

Post primátora chtějí Piráti i Praha Sobě. Čižinský je ochoten ustoupit

První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

Brífink Jana Novotného

Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).