Menu Zavřít

Fond na podporu investic by měl mít trvalý zdroj příjmů, prohlásila Dostálová

10. 2. 2019
Autor: Archiv MF

Státní fond podpory investic (SFPI) by do budoucna neměl být financován jen ze státní rozpočtu, ale měly by získat i trvalý zdroj příjmů. Ideálně by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové příjmy fondu měly být 10 miliard korun ročně. Dostálová to dnes uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce. Zdrojem peněz do fondu by podle ní mohlo být například určité procento z příjmů z daně z nemovitých věcí. Příjmy z této daně jsou v současnosti 100procentním příjmem obcí.

Státní fond podpory investic by měl vzniknout ze Státního fondu rozvoje bydlení. Tento týden to v rámci novely zákona schválila vláda. Fond by se měl vedle podpory bydlení zaměřit také na regionální rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a stavební řád.

„Zatím je ten fond financován z rozpočtu, ale měli bychom hledat stálý zdroj… Mě by se líbilo zhruba 10 miliard ročně, které by měl mít ten fond,“ uvedla Dostálová.

Ministryně dále uvedla, že v současnosti vede diskuzi o tom, že zdrojem peněz do fondu by mohlo být mimo jiné určité procento daně z nemovitých věcí. „Nemluvíme o zvyšování této daně, spíše jaké procento by šlo z těch daní. Byl by to přitom fond pro rozvoj obcí,“ dodala. Na dani z nemovitosti finanční úřady loni vybraly 10,83 miliardy korun, předloni to bylo 10,76 miliardy.


Přečtěte si: Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

 Jan Antonín Baťa slétal celý svět, aby našel pro firmu a zaměstnance uplatnění.


S návrhem využít daň z nemovitých věcí nesouhlasil první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Nadšení jako lokální politici z toho mít nemůžeme. Nejefektivněji se rozhoduje odspoda,“ uvedl.

Dostálová dále v souvislosti s novým fondem uvedla, že by měl do budoucna nahradit zdroj peněz poté, co Česko přestane čerpat peníze z fondů EU. Upozornila, že pro období 2021 až 2027 dotace České republiky z eurofondů zhruba o sto miliard korun méně než v současném období. Ve stávajícím finančním období 2014 až 2020 je pro Česko vyčleněno bezmála 24 miliard eur.

Čerpání peněz z EU fondů by letos podle Dostálové mělo i pomoci výsledkům státního rozpočtu. Ten by se totiž mohl potýkat s nižšími příjmy kvůli nově očekávanému zpomalení růstu ekonomiky. „Máme něco kolem 50 až 60 miliard ročně, které bychom měli v rámci pravidel vyčerpat a my je už budeme mít vyčerpány zhruba v květnu. To znamená, že budeme přeplňovat, takže očekávám daleko větší příjem do státního rozpočtu,“ uvedla. Zároveň dodala, že Česko nejvíce vyčerpá v rámci fondů EU právě v letech 2019 a 2020.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Doba optimismu je u konce. Tři z deseti šéfů firem čekají pokles růstu světové ekonomiky

Konkurenceschopnost Česka stagnuje, v inovacích výrazně zaostáváme

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Komentář: Zpomalujeme, jaký div

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).