Menu Zavřít

Forejta na Hradě nahrazuje Sklenář

8. 12. 2016
Autor: ČTK

Dlouholetý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář se vrátil na Pražský hrad. Byl dnes pověřen vedením odboru protokolu, ze kterého v úterý odešel Jindřich Forejt, potvrdil mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. O nástupu Sklenáře na Hrad se v posledních dnech spekulovalo. Naposledy pracoval u společnosti China Energy Company Limited (CEFC).

„Prezident republiky potřebuje stoprocentní a perfektní servis, na který byl zvyklý. A moje jediná úloha je, aby ten servis byl minimálně stejný a v ideálním případě ještě lepší,“ řekl Sklenář ke svému úkolu.

S návrhem na opětovné působení na Hradě ho oslovil kancléř prezidenta Vratislav Mynář s tím, že o tom mluvil s prezidentem Milošem Zemanem. „A pan prezident mi řekl, já si ho velmi vážím, mám ho osobně velmi rád, a pan prezident mi sdělil, že bude rád, pokud budu určitou dobu k dispozici a stabilizuji fungování protokolu,“ řekl Sklenář. Dodal, že své působení na Hradě by charakterizoval v řádu měsíců, ne v řádu let.

Sklenář už na Pražském hradě na odboru protokolu pracoval v době prezidentství Václava Havla. Odešel v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Zpět se vrátil v roce 2014, podle médií proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně v oblasti protokolu řadu sporů.

ebf - tip - debata

Učitel nahrazuje žáka

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky CEFC. Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. O uvolnění z funkce sekčního ředitele zahraničních věcí a protokolu CEFC Group (Europe) Company Sklenář požádal v uplynulých dnech, CEFC mu vyhověla.

Forejt, jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, svůj odchod oznámil v úterý, zdůvodnil ho zdravotními a osobními důvody. „Pan Forejt byl můj stážista, já jsem ho v září 2002 jako studenta na Hrad přivedl a myslím si, že udělal kus poctivé práce,“ poznamenal Sklenář. Navenek bylo podle něj fungování hradního protokolu zcela v pořádku. Kauzy z poslední doby, které byly s odborem protokolu a Forejtem spojovány, nechtěl hodnotit. „Já jsem u toho nebyl. Na základě mediálních informací nemohu objektivně tu věc hodnotit,“ řekl.

Miroslav Sklenář (46)
Vzdělání: Vysoká škola ekonomická, fakulta obchodní, obor mezinárodní vztahy a mezinárodní obchod
Praxe: Na Pražském hradě působil od 1. září 1993 do 15. ledna 2004. Od 29.února 1996 do ledna 2004 byl ředitelem protokolu. Ve funkci tak zažil prezidenty Václava Havla i Václava Klause. Řadu let po boku Havla a Klause označil Sklenář za „úžasnou zkušenost“.
Z Hradu odešel pracovat na magistrát Hlavního města Prahy, kde se stal zástupcem ředitele magistrátu. Působil na manažerské pozici v týmu bývalého primátora Pavla Béma. Z magistrátu odešel v roce 2012. Další dva roky působil ve společnosti Eltodo.
Na Pražský hrad se vrátil 1. července 2014, podle médií proto, aby nahradil tehdejšího ředitele protokolu Jindřicha Forejta. S ním měl ale údajně ve věci protokolu řadu sporů. Jako zástupce ředitele hradního protokolu měl na starosti návštěvy na Hradě a cesty v rámci Česka. Z pozice sám odešel v červnu 2015.
Ve Smíšené česko-čínské komoře vzájemné spolupráce nejprve radil Jaroslavu Tvrdíkovi. Od května 2016 pak byl sekčním ředitelem zahraničních věcí a protokolu CEFC.

Čtěte dále:

Muž pro Vatikán. Zeman dál věří ve velvyslanecký post pro Forejta

Zemanovi věří nejméně lidí za poslední rok. Kvůli kauze Brady

Aktivista vymohl z Hradu údaje o platech Mynáře, Forejta a Ovčáčka

Ředitel hradního protokolu prezidenta Miloše Zemana Jindřich Forejt. V médiích přibývá spekulací o tom, že z nejasných důvodů ve funkci skončil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).