Menu Zavřít

Formule 1 v Česku? Legendy se ukázaly v Mostě

26. 6. 2018
Autor: Ondřej Stratilík/MF

Lotus, Arrows, March či Tyrrell. Královské monoposty z přelomu 70. a 80. let se spolu utkaly na mosteckém autodromu.

Závodní okruh na okraji západočeského Mostu se dočkal slavnostního otevření v roce 1983. A zatímco vrcholem každé sezóny tehdy byly pro celý východní blok závody Interserie, světovému motosportu tehdy kralovaly úplně jiné stroje.

Českoslovenští fanoušci v té době mohli sledovat závody vozů formule 1 jen díky několika málo televizním přenosům, po 35 letech teď mohli královské monoposty vidět – a především slyšet – na vlastní oči. V sobotu 23. a neděli 24. června totiž do Mostu zavítala série FIA Masters Historic Formula One Championship.

Legendární monoposty v Mostě

I když jde o historické formule z přelomu 70. a 80. let, jejich současní majitelé je nešetřili. Oba víkendové závody jeli naplno. V neděli dokonce britský pilot Nick Padmore vyhrál se svým vozem Williams FW07C i přesto, že startoval až z osmého místa.

Tahle formule patří mezi legendy. V roce 1981 s ní Tag Williams Racing Team vyhrál velké ceny v Long Beach, Las Vegas, Zolderu a Jacarepaguá. Nejvíc pozornosti na sebe ovšem během zamračeného víkendu v Mostě strhávaly černo-zlaté vozy Lotus s nezapomenutelnými livrejemi John Player Special.

KL24

Dále čtěte:

Toyota si splnila sen. Její hybrid ovládl Le Mans

Zůstat stále hladový. Život automobilového závodníka není jen o řízení, říká Timo Bernhard

 Timo Bernhard patří mezi nejúspěšnější jezdce ve vytrvalostních závodech


  • Našli jste v článku chybu?