Menu Zavřít

Fotbal proti HDP

9. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Ekonomický růst v prvním čtvrtletí katapultoval českou ekonomiku

Ekonomický růst v prvním čtvrtletí katapultoval českou ekonomiku do pobaltských poměrů. Čtyřnásobná dynamika ve srovnání s eurozónou je vydatná i z konvergenčního hlediska. Koho to ale zajímá, když tato zpráva přišla týden po volbách?
Strana změny se tím ještě chlubit nemůže a pro stranu jistoty už je pozdě. Prezident Václav Klaus údajně určil datum sněmovních voleb podle kalendáře mistrovství světa ve fotbale. Jiří Havel, dosud ještě vicepremiér pro ekonomiku, je však přesvědčen, že prezidenta interesoval spíše kalendář informací Českého statistického úřadu. V něm byl se značným časovým předstihem uveden termín, kdy bude klíčová makroekonomická informace, podle všeobecného očekávání pozitivní, zveřejněna. Tím, že se tak stalo až po volbách, přišla ČSSD podle vicepremiéra o kladné body.
Možná to tak bylo, možná ne. V každém případě má prezident právo termín voleb určit. A masově sledovaný fotbal je silný argument. Ani Jiří Paroubek se koneckonců proti „pozdnímu“ zveřejnění vynikajícího makroekonomického výsledku nijak zvlášť nebouřil, i když to, že přišel pro ČSSD pozdě, nenechal bez povšimnutí.
Teď je beztak rozhodující, co bude dál. Odborníci se optimisticky shodují, že pro českou ekonomiku je minimálně ve střednědobém horizontu udržitelný meziroční růst kolem pěti procent. To je zhruba tolik, kolik garantoval Jiří Paroubek, když se v předvolební televizní debatě pozastavoval nad tím, kde bere Mirek Topolánek jistotu, že díky reformám ODS by ekonomika rostla dokonce o sedm procent ročně.
Šéf občanských demokratů sice i nyní hovoří o vhodné příležitosti ke strukturálním reformám, ale podle výsledků voleb to spíše vypadá na to, že i případná vláda ODS by aplikovala sociálnědemokratický recept evolučního vývoje bez velkých extrabuřtů. A kdo ví, zda by to pro ni nakonec nebylo vítané osvobození od řady předvolebních slibů.

  • Našli jste v článku chybu?