Menu Zavřít

Francie jde německou cestou a zpřísňuje omezení mimoevropských investic

29. 4. 2020
Autor: Profimedia

Francouzská vláda zpřísní restrikce mimoevropských investic do francouzských společností, aby omezila zahraniční vliv na strategická odvětví a technologie. V rozhovoru s televizí LCI to řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podobný krok na začátku měsíce učinil i Berlín.

V současné době nepodléhají schválení vlády ty neevropské investice, u nichž podíl nepřesáhne 25 procent. Le Maire uvedl, že do konce roku bude u velkých společností platit desetiprocentní hranice.

„Některé podniky jsou zranitelné a technologie nestabilní"

„V tomto krizovém období jsou některé podniky zranitelné a některé technologie nestabilní. Za nízkou cenu by je mohly koupit zahraniční konkurenti," řekl Le Maire. „To nedovolím," dodal.

Francouzská vláda už omezení neevropských investic do domácích společností omezila na začátku roku, kdy hranici podílu, který potřebuje schválení, snížila z 33 na nynějších 25 procent.

Le Maire též uvedl, že na seznam odvětví, u nichž vláda schvaluje neevropské investice, přibudou biotechnologické společnosti.

Německá cesta

Podobný krok učinila na začátku měsíce i německá vláda. Schválila novelu zákona o zahraničním obchodě, která zpřísňuje pravidla pro přebírání strategických firem subjekty se sídlem mimo Evropskou unii.

Německá novela, která se připravovala už před vypuknutím epidemie, se bude týkat například firem, které jsou zodpovědné za výstavbu kritické infrastruktury nebo za výrobu důležitých léků a očkovacích látek.

S ohledem na to, jak šíření koronaviru dopadá na světovou ekonomiku, se v Berlíně zvyšují obavy, že společnostem významným pro německé zájmy hrozí převzetí ze strany zahraničních subjektů. Stejně to vidí i Brusel.

EBF24

"Podobně jako v kterékoli krizi, kdy se mohou ocitnout naše průmyslová a korporátní aktiva pod tlakem, musíme chránit naši bezpečnost a ekonomickou suverenitu," uvedla nedávno předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).