Menu Zavřít

Francii kvůli terorismu ubývá turistů. Může přijít o světové prvenství

11. 11. 2016
Autor: ČTK

Teroristické útoky ve Francii za posledního 1,5 roku, zejména ten loňský listopadový se 130 mrtvými v Paříži, nepříznivě zasáhly i turistiku v zemi. Francie za letošní první pololetí zaznamenala průměrný pokles zahraničních turistů o zhruba sedm procent. Finanční ztráta bude o to vyšší, že se snížil příliv především movitějších návštěvníků ze Spojených států, Číny, Japonska a arabských zemí v oblasti Perského zálivu.

V roce 2015 po lednovém útoku na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie-Hebdo a střelbě v košér samoobsluze zaznamenala Francie pokles počtu zahraničních turistů oproti roku 2014 o pouhých 200 tisíc na 84,5 milionu lidí. Francie tak nepřišla o světové prvenství co do počtu turistů, což se ale letos může změnit.

Po loňském listopadovém masakru se situace totiž prudce zhoršila. Pařížská oblast přišla od ledna do srpna letošního roku o milion turistů a nejméně miliardu eur. Přitom v roce 2015 ji navštívilo 32 milionů lidí. Návštěvnost klesla u velkých dominant města, jako je Vítězný oblouk (o 35 procent) či katedrála Notre-Dame (o 23 procent) nebo muzeum Louvre (o 20 procent). Obsazenost hotelů se snížila o 11,4 procenta.

Ztráty hlásí i středomořské pobřeží, kde v první polovině letošního roku klesl počet počet turistů přilétajících letadly o osm procent. Po červencovém atentátu v Nice, kde zahynulo přes osm desítek lidí, se v srpnu snížila meziročně obsazenost hotelů v oblasti o pět procent. V samotném městě Nice a v nedalekém Cannes dokonce o deset procent.


Chcete letenku do Francie? Vyhledejte ji na LetenkyLevně.cz


Velmi nepříjemné to je pro francouzskou ekonomiku, pro kterou zahraniční návštěvníci doposud představovali ročně více než sedm procent hrubého domácího produktu a příjmy kolem 50 miliard eur (1,35 bilionu korun). Také zajišťovali dva miliony až 2,2 milionu pracovních míst přímo či nepřímo spjatých s turistikou.

WT100

Francouzské úřady přitom doufaly, že by v roce 2020 mohlo do země dorazit 100 milionů turistů. Pro letošek věří, že se podaří udržet metu 80 milionů návštěvníků. Přitom jen Číňanů ubylo oproti loňskému roku o 600 tisíc, a to na 1,6 milionu.

Kromě terorismu zhoršuje v očích turistů image Francie také větší pouliční kriminalita a nepokoje, které provázejí časté stávky a demonstrace, které zpravidla nepříjemně ochromují dopravu.

Čtěte dále:

Česko je pro turisty lákavé, meziročně jich přijelo o 10 procent víc

Slabá libra zvyšuje zájem turistů o Británii

Řecká turistika se potácí mezi brexitem, převratem a uprchlíky

Řecko

  • Našli jste v článku chybu?